stereometria
Blue: Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy ze ścianą boczną kąt α. Wyznacz
objętość tego graniastosłupa, jeśli jego krawędź podstawy ma długość a
| | a3√1−tg2α | |
Mi wyszło V = |
| |
| | tgα | |
Czy to jest dobrze

13 lis 22:34
Eta: ok
13 lis 22:44
Blue: dzięki wielkie
13 lis 22:45
Mila:
Ja mam wzór V=a3*√ctgα−1
13 lis 22:50
Blue: a to nie wyjdzie to samo i czy czasem nie powinnaś mieć tam kwadratu , Mila?
13 lis 22:54
Mila:
Zgubiłam kwadrat.
V=a3√ctg2α−1
13 lis 22:55
Blue: Czyli wyjdzie na to samo, czyż nie?
13 lis 22:55
Mila:
Właśnie sprawdź , czy to jest to samo.
13 lis 22:56
Blue: Sprawdziłam
13 lis 22:56
13 lis 22:58
Mila:
W zadaniu podaj założenie− wyrażenie pod pierwiastkiem dodatnie.
13 lis 23:06
Mila: α
ctg2α−1>0⇔α∊(0,45o)
13 lis 23:50
Mila:
Dobranoc
13 lis 23:57