stereometria
Blue: Z tym zadaniem sobie nie radzę:
Przekątna ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość d i tworzy z
sąsiednią ścianą boczną kąt α. Wyznacz wysokość tego graniastosłupa. Uzasadnij, że zadanie ma
rozwiązanie dla α< 60 stopni.
co to znaczy , że tworzy ze ścianą boczną

Czyli z przekątną? Przekątna z przekątna?
13 lis 22:49
Blue: Bo jeśli tak to chyba by wynikało, że ten kąt ma 60 stopni...
13 lis 22:51
Mila:

α− kąt między przekątną d a jej rzutem prostokątnym na ścianę ACC'A'
DB⊥AC
Teraz licz.
13 lis 23:04
kyrtap:
13 lis 23:05
Blue: a więc to tak to wygląda...
13 lis 23:13
Mila:
Za wcześnie zabrałaś się za bryły, jeszcze nie miałaś tego w III klasie.
Będzie o tych kątach w przestrzeni.
Teraz powinnaś brać prawdopodobieństwo.
13 lis 23:16
Blue: czyli H = d
√1−sin2α
13 lis 23:20
Blue: Mówisz? Tylko, że ja już się uczyłam prawdopodobieństwa (co prawda ze średnim skutkiem, ale
jednak)
13 lis 23:21
Eta:
1−sin2α =cos2α
13 lis 23:22
kyrtap: Blue przerabiałaś zadania z arkuszy z tamtych lat jeżeli chodzi o prawdopodobieństwo
13 lis 23:22
Mila:
To jaki teraz dział masz w szkole?
Są dzis na forum zadania z kombinatoryki, sprawdź się.
13 lis 23:23
Eta:
@Blue a może troszkę zadań z planimetrii ( dowody , itp ....
13 lis 23:23
Blue: Zaczynamy Stereometrię (1 temat), a ja już trochę poszłam do przodu ^^
13 lis 23:24
kyrtap: Eta ja jakoś dopiero zrozumiałem geometrię przy stereometrii
13 lis 23:24
Blue: Niee, robiłam zadanka z Aksjomatu i z książki tylko, ale nie bójcie się, ja wrócę do tego
13 lis 23:25
Blue: Eta mam się zamiar brać za Kiełbasę Geometrię, ale jakoś tak wyszło, że w weekend zrobiłam
tylko 3 zadanka z tej książki
13 lis 23:26
Blue: mogę się dowiedzieć, czy ta wysokość jest dobrze?
13 lis 23:28
Blue: Nie, nie nie, chyba coś źle, czekajcie..
13 lis 23:30
13 lis 23:33
Blue: usypiam już
13 lis 23:36
Blue: idę spać, przeanalizuje to jutro,pa
13 lis 23:38
Eta:
| | 4 | |
2hp=a√3 i hp=d*sinα ⇒ 2d sinα=a√3 ⇒ a2= |
| d2sin2α |
| | 3 | |
H=d
√1−43sin2α
| | 4 | |
założenie : 1− |
| sin2α>0 ⇒ ...................... α∊(0o,60o) |
| | 3 | |
13 lis 23:50
Mila:
Dobranoc
13 lis 23:58
Blue: Eta, czyli dobrze mi wyszło, bo to jest to samo, tak?
14 lis 19:38
Mila:
Tak. Dzielna jesteś.
14 lis 19:42
Blue: ok, dzięki
14 lis 19:52
daras: lepeij powiedz z jakimi zadaniami sobie radzisz
14 lis 19:53
Blue: Mila, a dlaczego dzielna? Daras, o co Ci znowu chodzi?
14 lis 20:34