Pomożecie??
Oaza:
Nie potrafię sobie poradzić z tymi przykładami, pomożecie
13 lis 15:38
13 lis 15:43
Oaza: Zaglądałem już tam, mam problem z liczeniem granicy kiedy w funkcji jest pierwiastek
13 lis 15:47
jakubs: | | 0 | | 2−√x−3 | |
a) [ |
| ] = limx→7 |
| = |
| | 0 | | (x−7)(x+7) | |
| | 4−x+3 | |
limx→7 |
| |
| | (x−7)(x+7)*(2+√x−3) | |
| | −(x−7) | |
limx→7 |
| = |
| | (x−7)(x+7)*(2+√x−3) | |
| | −1 | | −1 | | −1 | |
limx→7 |
| = |
| = |
| |
| | (x+7)*(2+√x−3) | | 14*(2+2) | | 56 | |
Dalej robisz sama
13 lis 15:59
jakubs: Sorki sam*
13 lis 16:01
Janek191:
| | a2 − b2 | |
W II zastosuj wzór a − b = |
| do licznika i do mianownika |
| | a + b | |
13 lis 16:04
Oaza: Rozumiem że góre i dół pomnożyłeś prze licznik
13 lis 16:05
jakubs: Nie przez licznik. Janek191 wyjaśnił co i jak, w pierwszym przykładzie zastosowałem tylko
dla licznika, bo tam był pierwiastek.
13 lis 16:07
Janek191:
Wg tego wzoru masz zapisać licznik i mianownik wyrażenia
13 lis 16:09
Oaza: Chodzi mi o przykład z 15.59 ... ale nie wiem skąd wziąłeś w liczniku −(x−7)
13 lis 16:10
Oaza: Dobra już widzę
13 lis 16:11
Oaza: | √x2+9−3 | | √x2+9+3 | | √x2+4+2 | |
| * |
| * |
| ... dobrze |
| √x2+4−2 | | √x2+9+3 | | √x2+4+2 | |
rozumiem ten wzór
13 lis 16:21
Janek191:
Źle
13 lis 16:34
Janek191:
| | √x2 + 9 − 3 | |
f(x) = |
| = |
| | √x2 + 4 − 2 | |
| | x2 | | √x2 + 4 + 2 | | √x2 + 4 + 2 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | √x2 + 9 + 3 | | x2 | | √x2 + 9 + 3 | |
więc
| | √ 0 + 4 + 2 | | 4 | | 2 | |
lim f(x) = |
| = |
| = |
| |
| | √ 0 + 9 + 3 | | 6 | | 3 | |
x → 0
13 lis 16:39
Oaza: | lim | x | | x(√x+1+1) | | (√x+1+1) | |
|
| = |
| * |
| |
| x→0 | √x+1−1 | | (√x+1−1) | | (√x+1+1) | |
| | x√x+1+1 | | √x+1+1 | |
= |
| = |
| =2 .... yyyyy dobrze  |
| | x+1−1 | | 1 | |
13 lis 16:50
Kacper:
Źle
13 lis 16:53
Janek191:
Niezbyt dobrze
| | x | | x | | x*(√x + 1 + 1) | |
f(x) = |
| = |
| = |
| = |
| | √x + 1 − 1 | | | | x | |
=
√x + 1 + 1
więc
lim f(x ) =
√ 0 + 1 + 1 = 2
x → 0
13 lis 16:56
Oaza: W którym momencie ?
13 lis 16:56
Oaza: Ale wynik dobry
13 lis 16:57
Oaza: Bo ja to źle zapisałem iksa przed nawiasem na początku równania nie powinno być
13 lis 16:59
Oaza: Nie

ikx powinien być, natomiast tego nawiasu nie powinno
13 lis 17:00
Janek191:
Rób korzystając z podanego wzoru , a nie będziesz miał problemów
13 lis 17:03
Oaza: Robiłem 4 przykład wzorem ale gdzieś się pomyliłem możesz podac mi wynik żebym miał jakiś
wyznacznik
13 lis 17:15
jakubs: O wynik zapytaj wolframa
13 lis 17:29
Oaza: Doszedłem do wyniku 1/3 może ktoś potwierdzić ?
13 lis 17:37
13 lis 17:38
lol:
Ja też dochodzę i się nie chwalę...
13 lis 17:40
Janek191:
Tak

ale napisz , bo może wyszło przypadkiem
13 lis 17:41
Oaza: Już pisze tylko liczyłem z reguły de,hospitela czy jak on tam
13 lis 18:31
Oaza: f(x)=
√x2+5−3
g(x)=x2−4
g`(x)=2
| lim | 2 | | 1 | | 1 | |
|
| = |
| = |
| |
| x→2 | 2√x2+5 | | √4+5 | | 3 | |
Nie wiem czy jest ok
13 lis 18:38
Oaza: Nie znam do końca tej reguły bo jeszcze jej nie omawialiśmy ale z tego co wyczytałem to chyba
tak powinno wyglądać jeśli masz inny sposób to napisz proszę
13 lis 18:45