Wyznacz równanie prostej
Cris: Wyznacz równanie prostej w postaci ogólnej przechodzącej przez punkty A=(−2;3) i B=(1;0)
Bardzo proszę o pomoc.
12 lis 19:31
Tadeusz:
... to taki problem podstawić do gotowego wzoru

?
12 lis 19:37
Cris: Czyli −2*3+1=0 ?
12 lis 19:43
Kacper:
A co to jest?
12 lis 19:46
12 lis 19:47
Cris: ok, czyi będzie tak:
1−(−2)(y−3)=(0−3)(x−(−2)
(1+2)(y−3)=(−3)(x+2)
3−y−3=−3*2x
3−y−3=6x /3
−y−3=2x
y=1 i1/2x
Dobrze
12 lis 20:00
Cris: ?
12 lis 20:33
Mila:
Cris z której klasy jesteś?
Chcę Ci podać adresy do dobrych materiałów.
12 lis 20:55
Małolat: Z drugiej LO, ale matma kuleje u mnie jak nic...
12 lis 20:58
Mila:

A=(−2;3) i B=(1;0)
1) równanie kierunkowe prostej:
y=ax+b, współrzędne punktów A i B spełniają to równanie:⇔
3=−2*a +b
0=1*a+b
========odejmuję stronami:
3=−3a
a=−1 i a+b=0 ⇔b=1
y=−x+1
II sposób
Za chwilę.
12 lis 21:02
Mila:
II sposób
Równanie prostej, która przechodzi przez dwa dane punkty A=(xA,yA), B=(xB,yB) wyznaczamy z
wzoru:
(y−yA)*(xB−xA)=(yB−yA)*(x−xA)
Podstaw teraz do tego wzoru, pamiętaj o nawiasach, napisz tu swoje rachunki, to sprawdzę.
12 lis 21:09
Eta:
y=a*(x−x
B)+y
B
y= −x+1 ⇒ w postaci ogólnej : x+y−1=0
12 lis 21:15
Cris: A ten sposób co kolega Kacper podsunął?
I mój rachunek?
12 lis 21:15
Cris: Więc gdzie wyżej popełniłem błąd,ze wyszło mi y=1 i 1/2?
12 lis 21:16
Mila:
To jest właśnie to samo, a Ty źle liczysz w trzeciej linijce, nie zwracasz uwagi na nawiasy.
A=(−2;3) i B=(1;0)
(y−3)*(1−(−2))=(0−3)*(x−(−2))
(y−3)*(1+2)=−3*(x+2) /:3
(y−3)=−1*(x+2)
y−3=−x−2
y=−x+1 postać kierunkowa
−x−y+1=0 postać ogólna⇔x+y−1=0
12 lis 21:56