Oblicz granice ciagu an.
Marcin: Prosiłbym zeby ktos mi wytlumaczyl dokladnie jak zrobic 1) i 3) przyklad z tamtego zadania co
podałem:
https://matematykaszkolna.pl/forum/264732.html
Zakładam nowy temat bo tam juz nikt nie odpisuje
12 lis 10:17
J :
a) ...masz podane wskazówki ... lim n√n = 1 , lim n√8 = 1 , lim (0.,5)n = 0 ..
12 lis 10:33
J :
3) podziel licznik i mianownik przez: √n2 ..
12 lis 10:35
Gray: 3) pomnóż licznik i mianownik przez
| sprzężenia licznika | | sprzężenie mianownika | |
| |
| |
| sprzężenie licznika | | sprzężenie mianownika | |
potem i w liczniku, i w mianowniku (a−b)(a+b) = a
2 − b
2
12 lis 11:03
J :
..nie prościej podzielić ... ? ...
12 lis 11:14
Marcin: ale √n2 to przeciez n to jaki to ma sens?
12 lis 16:32
J :
| | √n+4 | | n+4 | |
...np... |
| = √ |
| ... pod pierwiastek "wchodzisz" z n2 .. |
| | n | | n2 | |
12 lis 16:36
Marcin: no to teraz mi wyszlo 1, a w odpowiedziach jest 3 .. mozesz krok po kroku pokazac jak to
robisz? bo tak to nigdy tego nie ogarne
12 lis 16:42
12 lis 16:43
Marcin: juz ten 1) zrobilem, tylko 3) mi zostal
12 lis 16:44
Janek191:
3)
| | | | n + 4 − ( n + 1) | | |
| | | | √n + 4 + √n + 1 | |
| |
an = |
| = |
| | | |
| | 3 | | √n+1+√n | |
= |
| * |
| ; dzielę licznik i mianownik przez √n |
| | √ n + 4 + √n + 1 | | 1 | |
| | √1 + 1n+ 1 | |
= 3* |
| |
| | √ 1 + 4n + √1 + 1n | |
więc
| | 1 + 1 | |
lim an = 3* |
| = 3 |
| | 1 + 1 | |
n→
∞
12 lis 16:54
Janek191:
Pokażę to dzielenie
| √n + 1 | | n + 1 | |
| = √ |
| = √ 1 + 1n |
| √n | | n | |
12 lis 16:55
Janek191:
| | a2 − b2 | |
Na początku zastosowałem do licznika i mianownika wzór : a − b = |
| |
| | a + b | |
12 lis 16:57
Janek191:
I co ?
12 lis 17:03
Marcin: dobra w końcu zrozumialem

dzieki
12 lis 17:07
Gray: Do wpisu
J z godz. 11:14:
Janek191 to już rozwiązał, ale Twoja propozycja z 10:35 nic
| | 0 | |
nie dawała (prowadziła do symbolu |
| ), dlatego o godz. 11:03 zaproponowałem to co |
| | 0 | |
zaproponowałem... Co
Janek191 pięknie zapisał o 16:54.
12 lis 19:00