dziwne rzeczy
bcd: Ciągi, wzory Eulera i straszna bieda.
Czyli: cześć, czy może ktoś mi powiedzieć, od czego zacząć licząc sumę:
1+cosx+cos2x+...+cos2n=...?
Proszę o pomoc.
Godzio:
| | eix + e−ix | | e2nix + e−2nix | |
1 + |
| + ... + |
| = |
| | 2 | | 2 | |
Grupujemy w dwie sumy:
| | 1 | |
1 + |
| * ( ∑k=12neikx + ∑k=12ne−ikx ) |
| | 2 | |
To są oczywiście sumy ciągów geometrycznych więc korzystamy ze standardowego wzoru
| | 1 | | 1 − (eix)2n | | 1 − (e−ix)2n | |
1+ |
| (eix |
| + e−ix |
| ) = |
| | 2 | | 1 − eix | | 1 − e−ix | |
Potęgujemy górę i przemnażamy przez e
ix i e
−ix odpowiednio
| | 1 | | eix − e(2n + 1)ix | | e−ix − (e−(2n + 1)ix) | |
1+ |
| ( |
| + |
| ) |
| | 2 | | 1 − eix | | 1 − e−ix | |
Sprowadzamy do wspólnego mianownika
| (eix − e(2n+1)ix)(1 − e−ix) + (e−ix − e−(2n+1)ix)(1 − eix) | |
| = |
| 1 − e−2ix | |
Dalej trzeba wymnożyć i pogrupować we wzory Eulera dla sinusa i cosinusa