ICSP: Oczywiście, że nie ma. Jest tan wzór który pozwoli Ci rozwiązać twoją w jednej linijce.
10 lis 23:02
Kaktus : :(
10 lis 23:21
Kaktus :
Pomoże ktoś ?
10 lis 23:29
pigor:
[ln0]
[−∞]
..., tu podstaw x=1 i dostajesz
=
= −∞ i tyle
1
1
ciekawie byłoby, gdyby
ln(1−x)
limx→0
= limx→01x ln(1−x)= lim x→0 ln(1−x)1x=
x
= lim x→0 (ln(1−x)−1x)−1= lne−1= −lne= −1
11 lis 00:05
ICSP: ooo
ja tam 0 widziałem
11 lis 00:06
ICSP:pigor granica w x = 1 chyba nie istnieje
Ewentualnie możemy mówić o granicy lewostronnej
11 lis 00:07
pigor: ..., tak, masz rację "moja" granica istnieje tylko lewostronna,
czyli gdy x→1−, wtedy liczba logarytmowana pozostaje
dodatnia, a wartość licznika lnx → −∞ ;
natomiast granica prawostronna, czyli przy x→1+ nie istnieje
(wtedy liczba logarytmowana byłaby ujemna), zatem granica w
x=1 nie istnieje (powiedziałbym jest nieciągłość II rodzaju) .