granice- proszę o pomoc :)
klaudia ;): obliczyć
lim x→ π/2 cos xπ−2x
lim x→ 0 1 − e2xtgx
lim x→ − nieskończoności ln(2x +1ln(3x+1)
2 lis 14:44
Kacper:
Napisz z użyciem U zamiast u
2 lis 14:48
jakubs: Korzystaj z dużego U.
| | cosx | | 0 | |
limx→π2 |
| = [ |
| ] |
| | π−2x | | 0 | |
de l'hospital
| | −sinx | | −1 | | 1 | |
limx→π2 |
| = |
| = |
| |
| | −2 | | −2 | | 2 | |
2 lis 14:48
Gray: | cosx | | | | 1 | | sinx | |
| = |
| → |
| bo |
| →1 (x→0). |
| π−2x | | | | 2 | | x | |
2 lis 14:54
ICSP: | | ex − 1 | |
2. |
| → 1 gdy x → 0 |
| | x | |
Stąd :
| 1 − e2x | | ex − 1 | | x | |
| = |
| * (−1) * |
| * cosx * (ex + 1) → −2 |
| tgx | | x | | sinx | |
2 lis 14:56
Gray: W trzeciej granicy wykorzystaj to: (1+x)1/x → e (x→0).
2 lis 15:04
klaudia ;): nie rozumiem sposobu rozwiązania granicy drugiej , moge prosic o wyjaśnienie ?
2 lis 15:29
Gray: ICSP dobrze to wszystko rozpisał. Jedynie 2 zapomniał w wykładniku − ale do tego można chyba
samodzielnie dojść:
| 1−e2x | | e2x−1 | | e2x−1 | | x | |
| = − |
| cosx = − 2 |
| |
| cosx → −2 |
| tgx | | sinx | | 2x | | sinx | |
2 lis 17:07
ICSP: Gray nie zapomniałem
2 lis 17:08
Gray: Oj, przepraszam ICSP

, to ja nie zauważyłem tego na końcu... Czego więc nie rozumiesz w
jego rozwiązaniu...?
2 lis 17:10
ICSP:
2 lis 17:11
2 lis 17:32
klaudia: a nie juz oki rozumiem

dziekuje
2 lis 17:35