korzystając zgranic specjalnych obliczyć
student: 1) limx−>∏/2 cosx/ ∏−2x=
2) limx−>0 1−e2x / tgx=
3) limx−>−∞ ln(2x+1)/ln(3x+1)=
31 paź 16:57
Mila:
1)
| | 1 | | | | 1 | | 1 | |
lim x→π2( |
| * |
| )= |
| *1= |
| |
| | 2 | | | | 2 | | 2 | |
31 paź 18:04
Mila:
W drugim nie wiem co jest w liczniku.
31 paź 18:07
student: 2) limx−>0 (1−e2x) / tgx=
31 paź 18:21
Mila:
| | 1−ex)*(1+ex) | |
limx→0 |
| = |
| | tgx | |
| | (1−ex) | | x | |
=limx→0 |
| *(1+ex)* |
| =(−1)*2*1=−2 |
| | x | | tgx | |
31 paź 19:02