elipsa
Karolina: Wyznacz mimośród elipsy wiedząc,że oś małą widać z końca
| | 1 | |
osi wielkiej pod kątem |
| π |
| | 3 | |
Nawet nie wiem jak się za to zabrać.
Bardzo proszę o pomoc
9 lis 16:01
Karolina: nikt nie pomoże?
9 lis 16:25
Janek191:

2 a − długość osi wielkiej
2 b − długość osi małej
więc
czyli
| √3 | | b | | b2 | | 3 | | 1 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| = |
| |
| 3 | | a | | a2 | | 9 | | 3 | |
i dlatego
| | 1 | | 2 | |
c2 = a2 − b2 = a2 − |
| a2 = |
| a2 |
| | 3 | | 3 | |
oraz mimośród
| | c | | √6 | | √6 | |
ε = |
| = ( |
| a ) : a = |
| |
| | a | | 3 | | 3 | |
============================
9 lis 16:32
Karolina: ok, wielkie dzięki za pomoc

a może wiesz jak zrobić jeszcze to zadanie:
Szklanka w kształcie walca o wewnętrznej średnicy d = 10 cm i głębokości
h = 12 cm jest napełniona do połowy wodą. Jeśli szklankę przechylamy tak, by woda
osiągnęła krawędź, to powierzchnia wody będzie ograniczona elipsą. Znaleźć półosie tej
elipsy
9 lis 16:44
Janek191:
( 2 a)2 = 102 + 122
4 a2 = 100 + 144 = 244 / : 4
a2 = 61
a = √61
========
2 b = 10
b = 5
====
9 lis 16:49
Karolina: (2a)2 = 102 + 122
skąd to? dlaczego tak?
9 lis 16:54
Janek191:
9 lis 16:54
Karolina: naprawdę bardzo Ci dziękuję za pomoc!
9 lis 16:59
Janek191:
Już wiesz dlaczego ?
Weź sobie szklankę i napełnij do połowy wysokości wodą , a następnie przechyl tak jak
wymagają w zadaniu. Wszystko będzie widać
9 lis 17:02
Karolina: Przepraszam, a może mógłbyś mi jeszcze pomoc w jednym zadaniu?
zad. Na elipsie 36x2+100y2=3600 znaleźć punkty odległe od prawego ogniska o 14.
9 lis 17:12
Karolina: mam w odpowiedziach, że odległość od prawgo ogniska do punktu leżącego na elipsie
wyraża się zależnością: r=a−ex
dlaczego?
9 lis 17:14
Janek191:
36 x
2 + 100 y
2 = 3 600 / : 3 600
a = 10 b = 6
więc
c
2 = a
2 − b
2 = 100 − 36 = 64
c =
√64 = 8
zatem prawe ognisko F
1 = ( c; 0 ) = ( 8 ; 0 )
9 lis 17:29
Karolina: do tego doszłam, że to prawe ognisko to F1=(8,c)
ale jak znaleźć punkty odległe od tego odniska o 14
9 lis 17:35
Janek191:
P = ( x ; y) F
1 = ( 8 ; 0)
więc
I P F
1 I
2 = ( 8 − x)
2 + ( 0 − y)
2 = 64 − 16 x + x
2 + y
2
ale
y
2 = ( 3 600 − 36 x
2) : 100 = 36 − 0,36 x
2
Mamy zatem
64 − 16 x + x
2 + 36 − 0,36 x
2 = 14
2
0,64 x
2 − 16 x − 96 = 0
Δ = 256 − 4*0,64*( −96) = 256 + 245,76 = 501,76
√Δ = 22,4
więc
| | 16 − 22,4 | | − 6,4 | |
x = |
| = |
| = − 5 |
| | 2*0,64 | | 1,28 | |
Dla x = 5 obliczamy y :
y
2 = 36 − 0,36*5
2 = 36 − 0,36*25 = 36 − 9 = 27 = 9*3
czyli
y = −
√9*3 = − 3
√3 lub y = 3
√3
Odp.
P
1 = ( − 5; 3
√3) , P
2 = ( − 5; − 3
√3 )
=======================
9 lis 17:48
Janek191:
Co to za szkoła,że uczą o elipsie ?
9 lis 17:50
Janek191:
Tam powinno być :
Dla x = − 5 obliczamy y :
9 lis 17:52
Kacper:
Zapewne studia
9 lis 17:53
9 lis 17:55
Janek191:
Ja miałem w szkole elipsę , ale to było bardzo dawno temu
9 lis 17:55
Kacper:
Ja już tylko na studiach
9 lis 17:55
Janek191:
To jestem starszy
9 lis 17:58
Karolina: znaczy takim sposobem rozwiążę, ale myślałam, że da się to jakoś szybciej

na studiach. robią z nami jedno zadanie i do zobaczenia na kolosie
9 lis 17:58
Karolina: do zobaczenia* sorki za blad
9 lis 18:00
Janek191:
Na studiach nie ma czasu na to, co powinno być w szkole średniej

A jaki kierunek studiów ?
9 lis 18:05
Karolina: dobrze powiedziane `co powinno być`
ale niestety to nie był zakres obowiązkowy w szkole średniej, nawet na poziomie rozszerzonym.
z tą elipsą to jestem zielona
matematyka
9 lis 18:10
Janek191:
Wpisz sobie , np. w googlach " elipsa" i sobie poczytaj

Podobnie : parabola, hiperbola, itp.
9 lis 18:14
Karolina: Właśnie tak robię, tylko żeby to zrozumieć najlepiej opierać się na jakiś przykładach
i w tym celu sięgnęłam po zbiór zadań i staram się to ogarnąć

Wielkie dzięki za pomoc i wskazówki
9 lis 18:18
Kacper:
Janek w to akurat nie wątpię, bo ja dopiero kończę podstawówkę
9 lis 18:21
Janek191:
@ Kacper
A wcześniej pisałeś o studiach

9 lis 18:25
Karolina: przepraszam, mógłbyś mi jeszcze napisać skąd się wzięła zależność, że
odległość od prawego ogniska do punktu leżącego na elipsie to: r=a−ex
to jest ostatnie zadanie
9 lis 18:51
daras: @
Janek191 w każdej szkole uczą o elipsie na fizyce
9 lis 20:23