Geo
52: Znaleźć ogniska
a
2=16
a=4 v a=−4
b
2=9
b=3 v b=−3
c
2=a
2−b
2=16−9=7
c=
√7 v c=−
√7
Ogniska
F
1(−
√7,0) F
2(
√7,0)
Dobrze ?
8 lis 23:54
Janek191:
a > 0 i b > 0 dla elipsy rzeczywistej

więc
a = 4 b = 3
c
2 = a
2 − b
2 = 16 − 9 = 7
c = −
√7 lub c =
√7
F
1 = (
√7 ; 0) F
2 = ( −
√7 ; 0 )
===================================
9 lis 08:00
52: Objaśnisz mi o co chodzi dokładniej z tą elipsą rzeczywistą ?
9 lis 11:13
52: UP
9 lis 16:33
Janek191:
Elipsa rzeczywista :
2a − długość osi wielkiej
2 b − długość osi małej
a > 0 i b > 0
9 lis 16:38
52: Dzięki

Mam rozumieć że dla hiperboli też
a>0 i b>0 ?
9 lis 16:39
52:
9 lis 16:44
52:
9 lis 17:12
52:

Taki będzie tego szkic ?
9 lis 17:25
52: 
?
9 lis 17:39
Janek191:
Taki będzie szkic
9 lis 17:56
52: Dziękuję bardzo
9 lis 17:57