okręg wpisany w trójkąt
Karolina: Znaleźć środek okręgu wpisanego w trójkąt o bokach
x−4=0
3x−4y+36=0
4x+3y+23=0
Środkiem jest punkt przecięcia dwusiecznych kątów wewnętrznych danego trójkąta.
Ale jak wybrać odpowiednią dwusieczną? Muszę to rysować?
Bardzo proszę o pomoc
8 lis 16:06
Kacper:
Co znaczy odpowiednią? Potrzebujesz dwóch dwusiecznych.
8 lis 16:08
Janek191:

Z tych równań wyznacz wierzchołki Δ : A , B , C , a następnie środki 2 boków.
Δ jest prostokątny
8 lis 16:14
Janek191:
Poprawka : wyznacz S = ( a; b)
S jest jednakowo oddalony od danych prostych.
8 lis 16:20
8 lis 16:33