dwusieczne
Karolina: Znaleźć równania dwusiecznych kątów wewnętrznych trójkąta o bokach
x+y−4=0, x−7y+8=0, 2x−2y+5=0
Liczę równania dwusiecznych kąta utworzonych przez proste:x+y−4=0, x−7y+8=0.
Wychodzą mi: x+3y−7=0, 3x−y−6=0, tylko pytanie jak mam dowiedzieć się, która to dwusieczna kąta
wewnętrznego? Jak mogę to sprawdzić?
Bardzo proszę o pomoc
7 lis 17:32
Karolina: pomoże ktoś?
7 lis 17:59
Karolina: nikt nie wie?
7 lis 18:42
PW: Sprawdzić, czy pozostałe dwa wierzchołki trójkąta leżą po tej samej, czy po przeciwnych
stronach wybranej prostej − kandydatki na dwusieczną.
7 lis 19:01
Mila:
Narysuj podane proste w układzie wsp.
Dwusieczne będą miały różnych znaków wsp. kierunkowe, po tym rozpoznasz właściwe dwusieczne.
7 lis 19:19