Udowodnij, że....
Blue: Mam 4 zadania na dowodzenie. Liczę na Waszą pomoc

zad.1 Prostopadłościenne pudełko o objętości 56 ma długość 8 i szerokość x, 0<x<8. Zapisz wzór
opisujący pole powierzchni bocznej pudełka jako funkcji zmiennej x. Pokaż, że istnieje tylko
jedno takie pudełko, że jego wymiary oraz pole powierzchni bocznej są liczbami całkowitymi.
| | 1 | |
zad.2 Uzasadnij, że wykresem funkcji f(x) = |
| (8x3+12x2−2x−3) |
| | 3 | |
zad.3 Dana jest funkcja f(x) = |2x−1|−|x+1|, x∊R. Udowodnij, że a
n = f(n) , n=1,2,3... jest
ciągiem arytmetycznym.
| | x | | x | | x | |
zad.4 Dany jest wzór funkcji f(x) = 1+ |
| +( |
| )2 + ( |
| )3+.... którego |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
prawa strona jest sumą szeregu geometrycznego zbieżnego. Wykaż, że dla każdej liczby należącej
do dziedziny funkcji f wartości tej funkcji są większe od 0,5.
Rozwiązałam zad.1,3,4 i proszę o sprawdzenie, oto skany:
http://i58.tinypic.com/117fyvn.jpg
http://i58.tinypic.com/167mbk7.jpg
Zadania 2 nie umiem zrobić, proszę o pomoc
8 lis 13:42
J :
...dokończ treść zad 2)
8 lis 13:46
Saizou :
A co trzeba pokazać w 2
8 lis 13:46
Blue: zad.2 Uzasadnij, że wykresem funkcji określonej na zbiorze liczb całkowitych , jest zbiór
punktów o obu współrzędnych całkowitych

zapomniałam dopisać

A te trzy, które zrobiłam, są dobrze

8 lis 14:28
Saizou :
pokaż że 3 I 8x3+12x2−2x−3
dla x∊ℤ
8 lis 14:38
Blue: co oznacza ta kreska?
8 lis 14:39
razor: 8x3+12x2−2x−3 = 4x2(2x+3)−(2x+3) = (4x2−1)(2x+3) = (2x−1)(2x+1)(2x+3) − iloczyn 3 kolejnych
liczb nieparzystych
8 lis 14:43
Saizou :
3 dzieli 8x3+12x2−2x−3
8 lis 14:45
Blue: czyli wśród trzech kolejnych liczb nieparzystych zawsze jedna dzieli się przez 3 ... i to
wystarczy

8 lis 14:46
daras: pomożecie

? ...pomożemy

skad my to znamy ?
8 lis 14:49
Blue: Daras nie śmiej się ze mnie
8 lis 14:53
Saizou : w 3 jak piszesz
r=a
n+1−a
n to już składasz że r jest różnicą ciągu arytmetycznego (taka umowa), więc lepiej
wywalić r , czyli
a
n+1−a
n=1 to jest stałe (bo nie zależy od n), zatem ciąg jest arytmetyczny
| | 2−x | | 1 | |
w 4 pokaż jeszcze dlaczego f(x)= |
| jest większe od |
| |
| | 2 | | 2 | |
8 lis 15:14
WueR:
W trzecim, biorac x=n wartosci pod oba modulami sa zawsze dodatnie,
wiec f(n) = 2n−1−(n+1) = n − 2.
8 lis 15:18
Blue: Dzięki Saizou za Twoje uwagi

Czyli zad.1 jest całe dobrze?

i w tym 2 wystarczy, że zapiszę
tak jak razor zrobił i krótki komentarz, tak?
8 lis 15:28
Kacper:
Zapewne
8 lis 15:30
Saizou :
WueR kolega zapisał że dla x∊{1,2,3...} chociaż jak ktoś z egzaminatorów byłby wredny to
by się doczepił xd
8 lis 15:32
Blue: Przecież ja też tak zapisałam , Saizou

Kacper, co Ty taki enigmatyczny ostatnio?
8 lis 15:38
Saizou :
wiem, bo w moim zdaniu brakuje przecinka

WueR
, kolega zapisał że dla x∊{1,2,3...} chociaż jak ktoś z egzaminatorów byłby wredny to
by się doczepił xd
a kolega donosiło się do ciebie, a teraz zauważyłem że powinno być koleżanka
8 lis 15:41
Kacper:
Ja? po prostu nie mam czasu pomagać
8 lis 15:42
8 lis 15:45
Blue: rozumiem*
8 lis 15:45
Blue: Kacper, praca?
8 lis 15:45
Kacper:
No praca pochłania. (Oczywiście większość uważa, że nauczyciel matematyki nic nie robi)
8 lis 15:48
Blue: Kacper, jesteś nauczycielem? Nie wiedziałam
8 lis 15:54
Kacper:
Coś trzeba robić w życiu

(mnie najlepiej wychodzi matematyka

)
8 lis 15:55