zadanie
Blue: Funkcja liniowa f ma jedno miejsce zerowe x
0 takie, że x
0=|f(0)|. Wyznacz wzór tej
funkcji , jeśli wiadomo, że jej wykres przechodzi przez punkt (−1,3).
W odpowiedzi mam takie wzory : y=x+4, y=−x+2, y=−3x.
Jednak czy ten pierwszy wzór nie jest przypadkiem nieprawidłowy

?
8 lis 14:37
daras: podstaw i sprawdź
8 lis 14:52
daras: xo = 0
8 lis 14:52
Blue: no ale chodzi o to Daras, że w tym pierwszym przypadku x0=−4, a |f(0)| = 4, więc coś tutaj
nie pasuje....
8 lis 15:03
Kacper:
| | −b | |
f(x)=ax+b ⇒ x0= |
| , α≠0 |
| | a | |
f(−1)=3 ⇒ −a+b=3 ⇔ a=b−3
|f(0)|=x
0
Odp. y=−3x lub y=−x+2
8 lis 15:53
Blue: No czyli zrobili znowu byka w odpowiedziach, dzięki Kacper
8 lis 15:55
daras: a ty zmieniasz treść w trakcie odpowiedzi wiec jak można cie traktować poważnie ?
8 lis 20:48
Rafał: Istnieje jeszcze przypadek dla b=4
| | −b | |
|b|= |
| −całość do kwadratu, możemy tak zrobić, gdyż z definicji wartości bezwzględnej |
| | b−3 | |
po prawej stronie musi być liczba dodatnia
b
2(b
2−6b+8)=0
b=0 b=2 b=4
a=−3 a=−1 a=1
y=−3x y=−x+2 y=x+4
19 mar 00:42
Qulka: | | −b | |
jeśli b=4 to |
| = {−4}{1} = −4 i chyba nie podpada pod dodatni |
| | b−3 | |
19 mar 00:48