styczna do okręgu i równoległa do prostej
osuu: Wyznaczony równanie stycznej do okręgu (x−4)2 +y2=10 i równoległej do prostej y=3x. Proszę o
pomoc
8 lis 00:25
osuu: Bardzo proszę o pomoc nie wiem jak nawet zacząć
8 lis 09:17
wmboczek: kilka metod
1) y=3x+b wstawiasz do równania okręgu i liczysz, kiedy Δ=0
2) znajdujesz wektor prostopadły do prostej o długości promienia, a następnie
przesuwasz się ze środka do pkt na okręgu, przez które prowadzisz y=3x+b
3) odległość środka od prostej y=3x+b jest równa promieniowi
8 lis 09:27
osuu: A żeby to jakoś bardziej wytłumaczyć? Bo nie do końca rozumiem
8 lis 09:33
osuu: Bo muszę zamienić równanie okregu z postaci kanonicznej na ogólna. I jak juz mam dwa rownania
to z tego z kwadratem licze Δ a z tego drugiego ?
8 lis 09:38
8 lis 12:02
8 lis 12:03