Styczne do okręgu
astrolog: wyznacz równanie stycznej do okręgu o równaniu (r−4)2+y2=10 i równoległej do prostej y=3r dodam
że nie wiem od czego zacząć czy jakiś układ równań?
7 lis 19:50
Eta:
To co napisałeś, to jakieś bzdury!
powinno być
równanie okręgu to: (x−4)2+y2=10 prosta k : y=3x
S(4,0) r= √10
styczna s∥k ma równanie s: y= 3x+b ⇒ s: 3x−y+b=0
to odległość punktu S od stycznej jest równa r=√10
d = U{|3*4+b|}{√9+1= √10 ⇒ |b+12|= 10 ⇒ b=−2 v b= −22
styczne mają równania : y=3x−2 v y= 3x −22
7 lis 22:46
bezendu:
7 lis 22:48
Eta:
Co?
7 lis 22:58
Eta:
| | |3*4+b| | |
Poprawiam zapis : d= |
| =√10 |
| | √9+1 | |
7 lis 22:59
astrolog:
8 lis 09:55