???
elizza: Rozważmy liczby siedmiocyfrowe o różnych cyfrach:
a) ile wśród nich jest parzystych?
b) ile wśród nich jest podzielnych przez 5?
c) ile wśród nich jest podzielnych przez 25?
7 lis 20:18
elizza: ej no pomóżcie
7 lis 21:12
PW: A to wcale nie jest takie łatwe zadanie.
Modelem matematycznym liczby opisanej w zadaniu jest ciąg różnowartościowy
(x1,x2,...,x7),
którego wyrazy należą do zbioru {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} i w którym x1≠0.
Policzyć wszystkie możliwe liczby siedmiocyfrowe o różnych cyfrach to odjąć od liczby
wszystkich ciągów (wariacji bez powtórzeń) liczbę ciągów o pierwszym wyrazie 0.
Policz najpierw to, a potem zastanów się, czy wśród nich jest jednakowa liczba kończących się
liczbą parzystą lub nieparzystą, czy te liczby różnią się.
7 lis 21:36
7 lis 21:43
elizza: nie umiem tego pomocy
7 lis 22:20
Mila:
a)
1) Ile jest wszystkich liczb 7−cyfrowych o różnych cyfrach?
{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} zbiór cyfr
XXXXXXX
Na pierwszym miejscu nie może być 0.
9*9*8*7*6*5*4=544 320
2) Łatwiej obliczyć, ile jest nieparzystych
XXXXXXN ostatnią cyfrę możemy wybrać na 5 sposobów,
5*(8*8*7*6*5*4)=5*53760=268 800 − tyle jest nieparzystych
544 320−268 800=275520
7 lis 22:36
elizza: ale w odpowiedzi jest 41 * 8!3!
7 lis 22:44
Mila:
I to się zgadza , oblicz wynik z odpowiedzi.
7 lis 22:50
Mila:
c)
różne cyfry i podzielne przez 25
To mogą być liczby z dwiema cyframi na końcu:25,50,75
XXXXX25
7*7*6*5*4=5880
pierwszą cyfrę możesz wybrać na 7 sposobów ( bez, 0,2,5)
następną na 7 (zero już moze być), dalej na 6 na 5 na 4 sposoby
Podobnie przy 75
XXXXX50
8*7*6*5*4=6720
Razem :
2*5880+6720=18480
==================
7 lis 22:51
Mila:
B) oblicz sama
7 lis 22:52
Mila:
I elizza nie zagląda do rozwiązan.
9 lis 21:31