Równanie prostej
Dawid: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty A= (−2;4) i B= (−3;5).
Proszę o dokładność w rozwiązaniu tego zadania, ponieważ na podstawie jego analizy będę się
tego uczył.
Z góry dzieki
6 lis 16:56
6 lis 16:57
6 lis 16:58
Dawid: Ok, a czy taki wzór na rozwiązanie tego zadania jest również dobry:
(Y−Ya) (Xb−Xa)=(Xb−Ya)(X−Xa) ?
6 lis 17:01
Dawid: Wolałbym całkowicie ominąć rozwiązanie tego zadania poprzez układy równań.
6 lis 17:03
Dawid: 4=−2a+b
5=−3a+b
b=4+2a
b=5+3a
4+2a=5+3a
2a−3a=5−4
−a=1
b=4+2a=4+2*1=4+2=6
y=x+6
Możesz sprawdzić czy dobrze to zrobiłem, jeżeli nie proszę o wyznaczenie błędów.
6 lis 17:17
Krystek: a=−1 popraw
6 lis 17:19
Dawid: a możesz mi wyjaśnić dlaczego?
skoro 2a−3a = −a, 5−4=1
6 lis 17:22
Dawid: A Po za tym wszystko jest dobrze ?
6 lis 17:22
Metis: −a=1 /(−1)
a=−1...
6 lis 17:24
Krystek: No nie, musisz wyliczyć b gdy a=−1
6 lis 17:24
Dawid: czyli liczebnik a, nie może być na minusie ?
Reszta ok?Wynik dobry ?
6 lis 17:26
Krystek: Nie rozumiem pytania
6 lis 17:28
Dawid: Dobra, nie ważne.Proszę sprawdź czy dobrze poprawiłem b.
b=4+2a=4+2*(−1)=−4−2=−6
y=x−6
6 lis 17:31
Metis: Jaki liczebnik ?
Nie potrafisz rozwiązać prostego układu równań ?
Wzór ogółny: y=ax+b
A= (−2;4) i B= (−3;5).
−2a+b=4
−3a+b=5 /*(−1)
−2a+b=4
3a−b=−5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b=4+2a
a=−1
a=−1
b=2
y=−x+2
6 lis 17:32
Krystek: b=4+2*(−1)=4−2=2
6 lis 17:34
Dawid: No niestety matematyka u mnie leży, nie potrafię rozwiązywać układów równań.
Dlatego mam pytanie, skąd to mnożenie przez −1, i dlaczego akurat przez tą liczbę ?
6 lis 17:40
Dawid: Krystek, przecież 4*(−1) to −4, a nie 4 ?
6 lis 17:44
6 lis 17:46
Metis: A kolejność wykonywania działań znasz?
4+ 2*(−1) = 4 + (−2) = 2........
6 lis 17:47
Dawid: Ok, czyli zawsze się wykonuje mnożenie drugiego równania przez −1?
6 lis 17:48
Metis: Nie.
6 lis 17:48
Dawid: Powiedz mi krótko od czego to zalezy przez jaką liczbę się mnoży ?
6 lis 17:50
Metis: Naucz się rozwiązywać układy równań...
6 lis 17:51
Dawid: Samemu raczej nie dam rady
6 lis 17:52
Metis: Która klasa?
6 lis 17:53
Dawid: 2 technikum
6 lis 17:58
Metis: Układy równań były w gimnazjum, o ile nie w VI podstawówce ...
Wystarczy trochę chęci z Twojej strony.
6 lis 18:01
Dawid: Może i tak, ale popatrz spróbowałem rozwiązać wdł. tego:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html
I wyszło:
(−3+2) (y−4)=(5−4)(x+2)
−1(y−4)=1(x+2)
y−4=x+2
y=x+2+4
y=x+6
Dlaczego wyszło mi 6, a nie 2 tak jak Tobie, co zrobiłem źle ?
6 lis 18:09
Metis: Wzór dobrze. Złe rachunki.
−1(y−4)=1(x+2) ⇔ −y+4=x+2
Porządkuje wyrazy do postaci funkcji liniowej (y=ax+b):
−y=x+2−4
−y=x−2 /*(−1)
y=−x+2
6 lis 18:13
Dawid: Dobra rozumiem, ta metoda mi bardziej odpowiada.Dzięki za poświęcony czas.
6 lis 18:23
Mila:
A= (−2;4) i B= (−3;5).
Postać ogólna prostej:
Wektor AB
AB→[−1,1]
wektor prostopadły do AB:
k→=[1,1]
1*(x+2)+1(y−4)=0
x+2+y−4=0
x+y−2=0 postać ogólna równania prostej przechodzącej przez punkty A i B.
y=−x+2 postać kierunkowa równania prostej przechodzącej przez punkty A i B.
6 lis 18:23