fukncje z parametrem
sandranakas: dla jakich wartośći parametru m rozwiązaniem równań jest para liczb (x,y) spełniająca
nierówność x+y≥1?
a) x+my=2
mx−y=4 − układ
b) my−9x=−4
mx−y=m − układ równań
6 lis 15:08
J :
....najlepiej wyznacznikami ....
6 lis 15:11
Metis: Metoda wyznaczników znajdz x i y . Podstaw do nierówności...
6 lis 15:11
sandranakas: wyszlo 2m−m2y−y−4=0 wiec jak to policzyc?
6 lis 15:14
Metis: Pokaz jak liczysz najpierw wyznacznik główny, wyznacznik x i y.
6 lis 15:15
sandranakas: no wyznaczyłam x i dalej liczyłam i tak mi wyszło, jak umiesz to zrobić to po prostu napisz bo
ja nie wiem jak to mam zrobic zeby wyszlo
6 lis 15:21
Krystek: Musisz wyznaczyć xi y w zależności od parametru m ipodstawić do nierówności
6 lis 15:23
6 lis 15:24