matematykaszkolna.pl
Kombinatoryka- nieścisłość między zadaniami mazz: Nieścisłość między zadaniami. Mam dwa zadanka. Rozważmy liczby pięciocyfrowe, w których zapisie każda z cyfr: 1,2,3,4,5 występuje dokładnie raz. Ile jest takich liczb mniejszych od 50000? 4*4*3*2*1=96 I to jest prawidłowa odpowiedź i niby wszystko okej. Na pierwszym miejscu są 4 możliwości, bo nie może to być 5, ale na drugim również 4. A teraz drugie. Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy bez zwracania trzy liczby, a następnie układamy je w kolejności losowania w liczbę trzycyfrową. Ile można w ten sposób utworzyć liczb mniejszych od 780? Ja robię tak: 1*7*7+6*8*7=385 No bo w tym pierwszym mam jedną możliwość na pierwszym miejscu, na drugim siedem, bo mniejsze od 8, a na trzecim też siedem. A powinno być w pierwszym zapisie, że na pierwszym jedną, na drugim [b]sześć[/b], a na trzecim siedem. Niby czemu? W poprzednim zadaniu było inaczej, to że miałem przez jakiś czynnik mniej możliwości nie oznaczało, że na kolejnym będę musiał mieć mniej. Tam było 4*4*3*2*1, a robiąc to tak jak tutaj powinno być tak to 4*3*2*1*1 Pomoże ktoś? Nie rozumiem tego
5 lis 16:53
mazz: Pomoże ktoś? Pilne
5 lis 17:15
razor: losujesz trzy cyfry bez zwracania, czyli tworząc liczbę mniejszą od 780 cyfry nie mogą sie powtarzać − wg twoich obliczeń mogą
5 lis 17:18
mazz: Wybacz, ale mało mi to pomogło. Ja znam teorię, dlatego opieram się na pierwszym przykładzie i jest nieścisłość. emotka
5 lis 17:38
PW: 264247 − tam mogę pomóc zamiast rozważać jakieś "nieścisłości".
5 lis 17:44