Kombinatoryka
mazz: 1) Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy bez zwracania trzy liczby, a następnie układamy je w
kolejności losowania w liczbę trzycyfrową. Ile mozna w ten
sposób utworzyć liczb mniejszych od 780?
Może mi ktoś powiedzieć, czy dobrze to robię, a jeżeli nie to dlaczego?
1*7*6+6*8*7=378
5 lis 16:31
mazz: Czy to nie powinno być czasem:
1*7*7+6*8*7=385 ?
5 lis 16:33
PW: Ale tak będziesz zgadywać, czy skonstruujesz model matematyczny doświadczenia (zbiór Ω) i
zastosujesz znaną teorię?
5 lis 16:47
mazz: nie uczyłem się tego jeszcze, póki co robimy takie zgadywanie.
5 lis 16:49
PW: To jest najbardziej szkodliwa rzecz, jaką możesz robić (sobie samemu). Prosta droga do
uprawiania rachunków na zasadzie "jak to się liczy" w miejsce matematyki, która pokazuje "co
się liczy". Przyznam, że nawet nie mam chęci dochodzić, co się kryje pod tymi dodawaniami czy
mnożeniami (gdybym to rozgryzł, rozwiązałbym zadanie za Ciebie, ale jak tu się podzielić
oceną?).
5 lis 17:04
PW: Model matematyczny losowanej liczby to trzywyrazowy ciąg różnowartościowy o wyrazach ze zbioru
{1,2,3,...,9}.
Przykład: ciąg
(3,1,7)
to model liczby 317 (pierwszy wyraz ciągu to liczba setek, drugi − liczba dziesiątek, trzeci −
liczba jedności w dziesiętnym zapisie utworzonej liczby).
Odpowiedz na pytanie:
− Ile jest wszystkich możliwych wyników losowania?
5 lis 17:41
mazzz: Wszystkich możliwych wyników losowania jest 9*8*7
Tak niestety jestem uczony w szkole, niby są wzory, ale takie zadania robi się na podstawie
robienia kreseczek i wpisywania tam liczb możliwych sposobów
5 lis 17:55
PW: No to teraz policzmy ile jest wyników losowania, których nie chcemy − zacznijmy od tych, w
których pierwszym wyrazem ciągu jest 9, niech to będzie p9.
p9 = ....
5 lis 17:59
mazzz: Nie chcę ósemki i dziewiątki
5 lis 18:07
PW: Powolutku, napisałem "zacznijmy od tych, w których pierwszym wyrazem ciągu jest 9". Odpowiesz?
5 lis 18:23
mazzz: Dobra, już zrozumiałem. Na drugim miejscu miałem z góry osiem możliwości, odrzuciłem liczbę 8,
ale nie wiedząc czemu 9 zostawiłem. Nie mam wypracowanej jeszcze tej wyobraźni czy jak to
nazwać. Powinno przyjść z czasem, mam nadzieję.
5 lis 18:26
PW: Trudno Cię namówić do konkretnej odpowiedzi, znowu zaczynasz "opowiadać matematykę". Skoro
piszesz, że już zrozumiałeś, uważam sprawę za zakończoną.
5 lis 18:31
mazzz: Myślę obrać inną taktykę. Będę sobie rozpisywał więcej, na zbiory, tak jak Ty, o ile będzie to
możliwe, bo jak będę miał jakiś 60 elementów to lipa. Ale jak najwięcej na kartce, bo w głowie
to najprostszy sposób, żeby sobie zaszkodzić.
5 lis 18:31