miejsca zerowe
de: 3x4−6x2+4=0
4 lis 22:16
tyu: x2=t
4 lis 22:17
ICSP: 3x4 − 6x2 + 3 + 1 = 0
3(x2 − 1)2 + 1 = 0
równanie sprzeczne
Możesz również podstawić t = x2 i policzyć deltę.
4 lis 22:17
Eta:
Δ= 36−48 <0
4 lis 22:18
McArtur Artur: Lub możesz użyć schematu Hornera.
4 lis 22:22
Eta:
4 lis 22:22
ICSP: schematu Hornera ?
Jak ?
4 lis 22:23
Eta:
siak−śmak
4 lis 22:26
McArtur Artur: Sprawdzasz W(x) x−dzielniki wyrazu wolnego, gdy znajdziesz wykonujesz dzielenie wielomianu, z
pomocą tabelki. Łatwiejsza metoda przy wyższych pomieszanych współczynnikach.
https://matematykaszkolna.pl/strona/1401.html
4 lis 22:26
ICSP: a co jeżeli nie znajdę ?
4 lis 22:28
McArtur Artur: No to pozostaje inna metoda.

I chyba można bawić się w szukanie pierwiastków wielomianu, ale to trudne i ułamki. Chociaż nie
mam pewności.
4 lis 22:30
ICSP: 
dziękuję
4 lis 22:31
Eta:
Δ<0 i nie ma co szukać ......... ( no może..... grzybów w lesie
4 lis 22:31