Ciągi
Maciej: | | 1 | |
Dla pewnej wartości x liczby |
| , 2x−1, 16x−13 są kolejnymi wyrazami początkowymi |
| | 4x+11 | |
nieskończonego ciągu geometrycznego (a
n)
a) Wyznacz x
b) Napisz wzór ogólny ciągu (a
n)
| | 1 | | 1 | |
a11= |
| = |
| =(22x+11)−1 |
| | 4x+11 | | 22x+11 | |
a
2 = 2
x−1
a
3= 16
x−13 = 2
3x−13
a
22 =a
1*a
3
(2
x−1)
2=(2
2x+11)
−1*(2
3x−13)
Czy dobrze?
4 lis 19:09
Eta:
16x= 24x
4 lis 19:13
Maciej: Dziękuję
mogę podstawić k=2
x, k>0 ?
| | 1 | |
(k−1)2= |
| *k4−13 /(k2+11) |
| | k2+11 | |
(k
2+11)(k
2−2k+1)=k
4−13
k
4−2k
3+k
2+11k
2−22k+11=k
4−13
−2k
3+12k
2−22k+24=0/:2
−k
3+6k
2−11k+12=0
horner....
4 lis 19:37
Maciej: Horner wychodzi dla k=4
Δ<0
2
x=4
2
x=2
2
x=2
b) wyznacz wzór ogólny tego ciągu...pomoże ktoś?
4 lis 19:58
Maciej: ?
4 lis 20:15
Maciej: może ktoś pomóc? Bardzo proszę...
4 lis 20:53
Maciej:
4 lis 21:16
Maciej:
4 lis 21:55
Tadeusz:
chłopie ... masz a1 ....wyznacz q i napisz ten wzór ... to chyba oczywistaoczywistość
4 lis 22:11
Eta:
a) dobrze : x=2
b) podstaw za x=2 otrzymasz
| | 1 | |
ciąg o wyrazach : |
| , 3, 243 ⇒ q=81= 34 , a1= 3−3 |
| | 27 | |
a
n=a
1*q
n−1= 3
−3*3
4n−4= 3
4n−7
odp: a
n=3
4n−7
4 lis 22:16
Eta:
I co " Macieju −płaczku" ? pasuje?
4 lis 22:22
Maciej: Rozumiem, dziękuję bardzo

a mogłabyś jeszcze mi wytłumaczyć skąd się bierze to 4n−4?
4 lis 22:23
Maciej: aa już wiem (n−1) ===> 4n−4
4 lis 22:23
Maciej: Dziękuję jeszcze raz

zaplątałem się i nie mogłem dojść do wyniku...
4 lis 22:24
Eta:
3−3qn−1 =3−3* (34)n−1= 3−3*34*(n−1)= ......
4 lis 22:25
Eta:
W co się "zaplątałeś" ?
4 lis 22:26
Maciej: jakoś inaczej zacząłem obliczać..w ogóle na początku nie mogłem zrozumieć jak się dobrać do q
ale to jednak bardzo proste

Jeszcze mam taką prośbę...czy ktoś mógłby mi pomóc w tym:
https://matematykaszkolna.pl/forum/264112.html
4 lis 22:28