Rozwiąż nierówność wykładniczą
Maciej: Rozwiąż nierówność:
| | 2x+1+1 | |
2x + 4x + 8x + ... ≤ |
| |
| | 2 | |
a
1=2x
| | 2x | |
2x + 4x + 8x + ... = |
| = −2x ? |
| | −1 | |
Wyznaczam warunek zbieżności szeregu:
|q|<1 <=> |2|<1 jak to dokończyć? czy dobrze wszystko jest do tego etapu?
4 lis 17:39
4 lis 17:40
Janek191:
a
1 = 2
x
q = 4
x : 2
x = 2
x
I 2
x I < 1
4 lis 17:49
Maciej: I 2x I < 1 a to trzeba jakoś rozpisać czy wystarczy tylko tak?
4 lis 18:02
Janek191:
Nie I 2x I < 1 tylko I 2x I < 1
4 lis 18:06
Maciej: no tak zgadza się ale trzeba to jakoś rozpisać?
4 lis 18:06
Maciej: 2x > −1 i 2x <1 ?
4 lis 18:07
4 lis 18:09
Janek191:
Tak
4 lis 18:09
Maciej: założenie t≠1
t(1−t)≤(t+0,5)(1−t)
t−t
2≤t−t
2+0,5−0,5t /*2
2t −2t
2 ≤ 2t −2t
2 +1 −1t
t≤1
?
4 lis 18:19
Maciej: chyba, ze tu niepotrzebne to założenie..już sam nie wiem...gubie się w tym wszystkim

nie rozumiem już ostatecznej odpowiedzi x∊ (−
∞,−1> jak do tego dojść?
4 lis 18:21
Janek191:
Źle policzone − po prawej stronie ma być mnożenie
( t + 0,5)*( 1 − t)2
4 lis 18:28
Maciej: też mi coś nie wychodzi...
t−t2≤(t+0,5)(t2+2t+1)
t−t2≤t3+2t2+t+0,5t2+t+0,5
−t%3−3,5t2−t−0,5≤0 / *2
−2t3−7t2−2t −1 ≤0
4 lis 18:41
Maciej: −t3−3,5t2−t−0,5≤0 / *2
trzecia linijka*
4 lis 18:41
Janek191:
( 1 − t)2 = 1 − 2 t + t2
4 lis 18:48
Maciej: no tak i wychodzi ładnie −2t
3 + t
2+2t−1≤0
Δ=9
√Δ=3
t
2=−1
czyli t ∊ (0, +
∞)?
4 lis 18:59
Maciej: mógłby ktoś pomóc?
4 lis 19:10
Maciej:
4 lis 19:40
Maciej:
4 lis 20:15