prawdopodobienstwo
Theosh: Prawdopodobieństwo
Rzucamy dwukrotnie kostką. Zdarzenie a polega na tym że każdym rzucie otrzymamy inną liczbę
oczek a zdarzenie B że ani razu nie otrzymamy szóstki. Podaj opis zdarzenia A' oraz B'. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzeń : A',A,B',B, i A'∩ B'.
3 lis 23:21
Theosh: Czy Ω to liczba wszystkich możliwych wyników z rzucania kostkami?
3 lis 23:25
b.: nie, Ω to zbiór możliwych wyników takich rzutów
3 lis 23:25
Theosh: Czyli regułą mnożenia liczbę określonych rzutów a potem odpowiednio określam A i B ?
3 lis 23:27
Theosh: A zbiory A i B są rozłączne jak rozumiem?
3 lis 23:28
b.: 1019, zobacz jak są określone Ω i A
3 lis 23:30
Theosh: No Ω to zbiór wszystkich zdarzeń a A to zbiór tych konkretnych zdarzeń, ale trafiłem na
problem bo chyba A⊄B.
3 lis 23:33
Theosh:
A{(1,2)(1,3)(1,4)(1,5)(1,6)(2,1)(2,3)...bez powtarzania się. Razem 25 sposobów chyba.
3 lis 23:37
Theosh: B to chyba też 25 sposobów
3 lis 23:39
Mila:
Przecież możesz wypisać wszystkie zdarzenia elementarne tego doświdczenia losowego. Zawsze to
polecam początkującym. A kto Cię uczy matematyki, że takich podstaw nie znasz?
Ω={(1,1),(1,2),(1,3),(1,4),(1,5),(1,6),
(2,1),(2,2) .....
..............
.................
..............
(6,1), (6,6)}
zrób sobie tabelkę , na pewno przyda się.
3 lis 23:40
Theosh: Dopiero co zaczęliśmy prawdopodobieństwo. Wszystkich możliwości jest 36 o ile się nie mylę. I
z tego rozpisania mam wybrać wszystkie te rozwiązania które będą pasowały do poszczególnych
podpunktów?
3 lis 23:43
3 lis 23:48
Theosh: Dziękuję zrobiłem zadanie.
3 lis 23:55
Mila:
Można też tak:
A'={(1,1),(2,2),(3,3)(,4,4),(5,5),(6,6)}
|A'|=6
4 lis 00:31