Geometria analityczna :)
Aga : Geometria analityczna

Dane są punkty A=(−2,3) , B=(−1,5) , C=(−4, 3) .Oblicz odległość punktu C od prostej AB .
3 lis 19:58
Eta:
| | yB−yA | |
AB: y= |
| (x−xA)+yA ⇒ y=...... |
| | xB−xA | |
Napisz równanie prostej AB w postaci ogólnej : .......
i skorzystaj ze wzoru na odległość punktu C od tej prostej
d= .......
3 lis 20:08
3 lis 20:09
dero2005:
równanie prostej przechodzącej przez 2 punkty AB
y
AB = a(x−x
A)+y
A = 2x + 7
równanie ogólne
2x − y + 7 = 0
A = 2, B = −1 , C = 7
odległość punktu od prostej
| | |Axc + Byc + C| | |
d = |
| = |
| | √A2 + B2 | |
3 lis 20:12
Eta:
3 lis 20:13