ciąg
gg: Rozważamy ciąg 3, 6, 12, 15, 21, 24, 30, 33, 39, 51, ..., w któ−
rym każdy kolejny wyraz powstaje z poprzedniego przez dodanie sumy
cyfr. Wiadomo, że dla pary liczb "a" i "b" istnieje w tym ciągu liczba c (a jest mniejsze lub
równe od c, b jest większe lub równe c). Znajdź c dla podanych a i b
a) a = 2005, b = 2010
b) a = 3005, b = 3010
3 lis 19:21
Kacper:
Coś nie tak raczej z tą treścią zadania.
3 lis 19:25
gg: wszystko jest ok. Chodzi o to że liczba "c" musi być większa od 2005 ale mniejsza od 2010 i
trzeba ją wskazać. Wiadomo, że liczba z tego przedziału należy do tego ciągu ale nie mam
pojęcia jak ją wyznaczyć
3 lis 19:28
gg: chyba wszystko jasne jest prawda?
3 lis 19:45
gg: nikt nie da nawet wskazówki?
3 lis 20:35
3 lis 20:35
gg: przed chwilą ktoś Ci napisał

to proste, wystarczy sprawdzić jaki jest współczynnik a
3 lis 20:39
PW: 2006 = 2002+(2+0+0+2) − liczba 2006 jest sumą liczby 2002 i sumy jej cyfr.
2008 = 2003+(2+0+0+3) − liczba 2008 jest sumą liczby 2003 i sumy jej cyfr.
2010 = 2004+(2+0+0+4) − liczba 1010 jest sumą liczby 2004 i sumy jej cyfr.
Nie rozstrzygając, czy są to jedyne możliwości, spróbujmy sprawdzić, która z liczb
2006, 2008, 2010 może być wyrazem ciągu opisanego w zadaniu. W tym celu sprawdźmy, czy 2002,
2003 lub 2004 jest sumą pewnej liczby i sumy jej cyfr:
2002 = 2000 +(2+0+0+0) − tak
2003 = 1978 + (1+9+7+8) − tak
2004 ≠ 1979 + (1+9+7+9) − ten przykład pokazuje, że nie da się tak dobrać liczby p∊ℕ, żeby 2004
była równa sumie p i sumie cyfr liczby p.
Sprawdzamy więc, czy 2000 lub 1978 może być wyrazem ciągu opisanego w zadaniu.
2000 = 1981 + (1+9+8+1) − tak
1978 ≠ 1956 + (1+9+5+6)− ten przykład pokazuje, że nie da się tak dobrać liczby p∊ℕ, żeby 1978
była równa sumie p i sumie cyfr liczby p.
Została liczba 1981, która powinna być wyrazem ciągu opisanego w zadaniu, sprawdźmy:
1981 = 1958 + (1+9+5+8) − tak, liczba 1981 jest sumą liczby naturalnej 1958 i sumy jej
cyfr.
Wykazaliśmy zatem, że spośród trzech wyłonionych na początku liczb: 2006, 2008 lub 2010 jedyną
liczbą, która mogłaby być elementem ciągu opisanego w zadaniu jest liczba 2006:
2006 = 2002 +(2+0+0+2)
2002 = 2000 + (2+0+0+0)
2000 = 1981 + (1+9+8+1)
1981 = 1958 + (1+9+5+8).
Przyjmując jako prawdę podane w treści założenie istnienia w ciągu liczby c, takiej
że 2005≤c≤2010 możemy stwierdzić, że liczbą tą jest 2006.
4 lis 13:14