MARKUS: A trapezie ABCD dane sa ABIICD, IABI =12 cm, ICDI= 4 cm, IADI = 4 cm, IBCI = 6cm.
Przedluzenia ramion trapez przecinaja sie w punkcie O.
1) Oblicz obwod trojkata ABO.
2) Wyznacz stosunek pol trojkatow ABO i CDO
17 paź 18:27
Jakub: Trójkąt ABO jest podobny do trójkąta DCO, czyli stosunek odpowiednich boków jest równy.
Zobacz
516
Wprowadź oznaczania
x = |OD|
y = |OC|
Układasz równania:
x 4
----- = -------- (x+4 = |OA|)
4+x 12
y 4
----- = -------- (y+6 = |OB|)
y+6 12
znajdź z tych równań x i y i już łatwo policzysz obwód ABO
Stosunek pól ABO i CDO jest równy kwadratowy skali podobieństwa czyli k
2=(12/4)
2=9
Stosunek pól jest równy 9
17 paź 20:13