Wyznacz ogólny wzór ciągu arytmetycznego (an).
Aleksandra: Wyznacz ogólny wzór ciągu arytmetycznego (an).
a1+a2=7
a1*a2=10
2 lis 13:57
2 lis 13:58
Aleksandra: chodzi o rozwiazanie zadania
2 lis 14:06
ICSP: Wyznacz z pierwszego a
1 i podstaw do drugiego

Potem wystarczy rozwiązać równanie kwadratowe.
2 lis 14:08
Aleksandra: a moglbys rozwiazac to zadanie? mam tego wiecej wiec bede mogla sie wzorowac na dalszych
cwiczeniach
2 lis 14:12
ICSP: a1 = 7 − a2
wstawiam to do drugiego :
(7 − a2) * a2 = 10
(a2)2 − 7a2 + 10 = 0
po rozwiązaniu równania kwadratowego :
a2 = 5 lub a2 = 2
Mamy dwa przypadki. Pierwszy :
a2 = 5 i a1 = 2( z pierwszego równania )
r = a2 − a1 = 3
an = a1 + (n−1)r = 3n − 1
Drugi przypadek :
a2 = 2 i a1 = 5
r = a2 − a1 = −3
an = a1 + (n − 1)r = −3n + 8
Ostatecznie an = 3n − 1 albo an = −3n + 8
2 lis 14:34
Aleksandra:

Dziękuje
2 lis 14:39
natalia: Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego
a) a1=−4, a4=5
b) a1=9, a6=6 12
7 wrz 19:33
7 wrz 23:28
sawa:
7 wrz 23:42