Ostrosłupy
Klaudiaaa: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny o długościach ramion 6cm i kącie między nimi o
mierze 30 stopni.Wszystkie ściany boczne tego ostrosłupa nachylone są do podstawy pod tym
samym kątem, a objętość ostrosłupa jest równa 18cm3. Oblicz: a) pole podstawy tego
ostrosłupa, b) długość wysokości tego ostrosłupa
1 lis 18:02
Janek191:
a = 6 cm
P
p = 0,5 a*a*sin 30
o = 0,5*6
2*0,5 = 9
P
p = 9 cm
2
===========
| | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp*h = |
| *9 *h = 3 h |
| | 3 | | 3 | |
18 = 3 h ⇒ h = 6
h = 6 cm
=======
1 lis 20:49
Dominik: Mógłbyś jakiś rysunek zrobić do tego?
5 kwi 18:46
dero2005:
5 kwi 19:24
Dominik: Ten okrąg też trzeba rysować?
5 kwi 20:12
Dominik: Dero2005 a jeszcze w jednym ty udzielales odpowiedz i co miałes na myśli używając przy h litery
p?
5 kwi 20:16
Dominik: .Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe 27√3,a krawędz boczna ma
długość 10.Oblicz objętość tego ostrosłupa oraz cosinus kąta nachylenia krawędzi bocznej do
płaszczyzny podstawy.
Tu jest treść tego zadania.
5 kwi 20:18
5 kwi 20:24
dero2005:
hp − wysokość podstawy
5 kwi 21:03
dero2005:
Ten okrąg wpisany w trójkąt podstawy oznacza tylko tyle, że spodek ostrosłupa jest środkiem
okręgu wpisanego wtedy gdy wszystkie ściany boczne są jednakowo pochylone do podstawy
ostrosłupa.
5 kwi 21:06
Dominik: Ok dzięki
5 kwi 21:49