...
Hondziarz: Reszta z dzielenia wielomianu w przez x−1 to 3, przez x+2 to 6, przez x−3 to 21. Oblicz resztę
z dzielenia wielomianu w przez q(x)=x3−2x2−5x+6
31 paź 19:27
Kacper:
Poszukaj, było wiele razy na forum.
31 paź 19:29
31 paź 19:29
Mila:
Reszta z dzielenia przez Q(x)=x3−2x2−5x+6 ma postać:
R(x)=ax2+bx+c
=============
Q(1)=1−2−5+6=0
Q((−2)=(−2)3−2*(−2)2−5*(−2)+6=−8−8+10+6=0
Q(3)=33−2*32−5*3+6=27−18−15+6=0⇔
x3−2x2−5x+6=(x−1)*(x+2)*(x−3)
W(x)=Q(x)*p(x)+R(x)
W(1)=3=0*p(x)+a*1+b*1+c⇔a+b+c=3
W(−2)=6=0*p(x)+a*(−2)2+b*(−2)+c⇔4a−2b+c=6
W(3)=21=0*p(x)+a*32+b*3+c⇔9a+3b+c=21
Masz teraz do rozwiązania układ równań :
a+b+c=3
4a−2b+c=6
9a+3b+c=21 rozwiąż
a=2
b=1
c=0
R(x)=2x2+x
=========
31 paź 20:52