matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiązać równanie - szereg geometryczny
kalinka:
Rozwiązać równanie:
x
x
1
1 +
+ (
)
2
+ ... = x
2
+
x+3
x+3
3
31 paź 17:34
Kacper:
Szereg geometryczny.
31 paź 17:37
Olgaaa:
https://matematykaszkolna.pl/strona/297.html
31 paź 20:21
Janek191:
1
x
L =
; gdzie I
I < 1
x
1 −
x + 3
x + 3
31 paź 20:24
Janek191:
2
Odp. x = −
3
31 paź 20:35