miki102: SPRAWDŹ CZY PROSTE A I B SĄ RÓWNOLEGŁE, JEŚLI PROSTA a PRZECINA oś x w punkcie A =(2,0),
OŚ y- w punkcie B=(0,5), A PROSTA b przecina oś x w punkcie C =(3,0).OŚ Y W PUNKCIE
d=(0,7,5)
17 paź 15:02
gfdgfdg: najpierw musisz wiedziec kiedy proste są do siebie równoległe a wiec wtedy kiedy mają
taki sam współczynnik kierunkowy.
a wiec tak, wyprowadzasz wzór prostej a: która ma punkty A=(2,0) i B(0,5) i mozna
wyprowadzic wzór prostej w taki sposob
y(x)=ax+b
{y(2)=0
{ z tych dwóch rzeczy(wynika) ⇒ 2a+b=0
{y(2)=2a+b
{y(0)=5
{ ⇒ b=5
{y(0)=b
{2a+b=0
{ ⇒ 2a+5=0 ⇔ a=-5/2 a wiec postac ogolna funkcji y=-5/2x+5
{b=5
te trzy klamerki to wstawilem zamiest jednej czyli tratuj to jako spojnik /\ (i)
analogicznie wyprowadz wzor drugiej prostej z wyzej pokazanego sposobu lub za pomoca
gotowego wzoru na prosta przechodzaca przez 2 punkty
1223 hehe
jezeli tamta prosta tez bedzie miala taki sam wspolczynnik kierunkowy czyli -5/2 to
proste sa rownolegle
17 paź 22:30