pomoże ktoś?
Bartek: | | 1 | | 1 | |
Jeśli x3 + |
| = 110 , wówczas x + |
| = ? |
| | x3 | | x | |
Pomoże ktoś?
30 paź 21:04
Godzio:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x3 + |
| = (x + |
| )( |
| − |
| * x + x2) = |
| | x3 | | x | | x2 | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= (x + |
| )(( |
| + x)2 − 2 * x * |
| − 1) |
| | x | | x | | x | |
t(t
2 − 3) = 110
t
3 − 3t − 110 = 0
I teraz szukaj rozwiązań w dzielnikach 110 (podpowiem, że nie −1,−2,1 i 2, sprawdź kolejny
dzielnik dodatni
30 paź 21:18
Eta:
ze wzoru
a
3+b
3= (a+b)
3−2ab(a+b)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
to x3+ |
| = (x+ |
| )3−3x* |
| (x+ |
| )= (x+ |
| )3−3(x+ |
| ) |
| | x3 | | x | | x | | x | | x | | x | |
zatem t
3−3t−100=0 W(5)= ....=0
(t−5)(t
2+5t+22)=0 jedynym pierwiastkiem jest t=5
30 paź 21:23
Godzio:
No i masz gotowca
30 paź 21:24
Eta:

i....
30 paź 21:25
Eta:
Poprawiam chochlika : t3−3t−110=0
30 paź 21:26
Bartek: O rany, dziękuję Wam bardzo aż dwie odpowiedzi − jak miło

Czy pomoglibyście mi z jeszcze
jednym zadaniem? Może być tylko podpowiedz, później może sobie jakoś poradze. Otóż:
Dany jest okrąg o równaniu x
2+y
2−4x+2y−4=0 . Prosta 3x−4y+m=0 jest styczna do tego okręgu dla
m równego...?
30 paź 21:31
Bartek: Bardzo proszę o pomoc, gdyż wzoru na styczna do okregu nie ma w karcie wzorów i nie wiem jak
sobie z tym poradzić.
30 paź 21:50
Eta:
o: (x−2)2+(y+1)2=9 S(2, −1) , r=3
prosta jest styczna do okręgu , to odległość "d" punktu S od tej prostej jest d=r=3
d= ..........
dokończysz?
30 paź 21:51
30 paź 21:51
Bartek: Hmm... m=5 ?
30 paź 22:00
Bartek: Jeszcze wartośc bezwzględna, więc m=5 lub m=−25

bardzo serdecznie dziękuję
30 paź 22:02
Eta:
|m+10|=15 ⇒ m=.... v m=.....
30 paź 22:03
Eta:
ok
30 paź 22:04