Kąty w trójkącie ABC
Ludwig1234: Cześć,
oto treść zadania: W trójkącie ABC kąt przy wierzchołku A ma miarę 60 stopni, a dłuższa
przyprostokątna ma długość 6 cm. Długość krótszej przyprostokątnej jest równa:
A. 4
√3
B. 2
√3
C. 12
D. 6
√3
Zastosowałem się do zasad:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2280.html i wychodzi mi 2
√3. Odpowiedź poprawna brzmi 6
√3. O dziwo
autorzy wykorzystują trygonometrię, co znacznie utrudnia sprawę.
Coś źle obliczyłem?
Poproszę o jakieś sugestie.
30 paź 18:36
Metis:

a=6
√3
...
Poza tym "autorzy wykorzystują trygonometrię, co znacznie utrudnia sprawę" a to w tym linku co
podałeś to myślisz z jakich zależności jest zaczerpnięte...
30 paź 19:00
Mila:

Jeśli korzystasz z własności Δ o katach 30,60, 90, to dorysuj sobie Δ, aby mieć Δ równoboczny
wtedy nie pomylisz się.
Dłuższa przyprostokątna leży naprzeciw kąta o mierze 60
o.
⇔ jest wysokością Δ równobocznego o boku a
a
√3=12 /*
√3
a*3= 12
√3 /:3
a=4
√3
|AC|=2
√3
======
spr.
30 paź 19:29
Metis: Milu Ale mój zapis jest w porządku
30 paź 19:39
Mila:
Metis, jeżeli dłuższa przyprostokątna ma długość 6, to leży naprzeciw kata 60o.
Rysunek błędnie oznaczony.
Nie wiem, dlaczego tak odpowiedź podana .
30 paź 19:54
Ludwig1234: Wychodzi właśnie 6√3. Muszę to zrobić trygonometrią, aby wynik był poprawny? Nie da rady
inaczej?
30 paź 19:55
Mila:
Co to znaczy wychodzi?
Zobacz, czy treść dobrze przepisana?
30 paź 19:57
Ludwig1234: Dobrze przepisana. 6√3 jest w odpowiedzi, czemu sam się dziwię. Może popełnili pomyłkę?
W modelu jest napisane: Krótsza przyprostokątna leży naprzeciwko kąta 60 stopni. Zatem:
6/x = tg30
c = 6/√3/3
x=6√3
To jednak Waszym zdaniem zrobiłem na początku dobrze? Już się pogubiłem, szczerze mówiąc.
30 paź 20:09
Metis: Oczywiście
Milu masz rację

Najwidoczniej autorzy założyli błędnie− tak jak ja.
30 paź 20:13
Mila:
Ludwik, z jakiej to książki?
30 paź 20:53
Ludwig1234: Repetytorium maturalne 2015 z Operonu, zakres podstawowy. Dzięki za wytłumaczenia.
31 paź 22:38