matura
Blue: Pisał ktoś z Was dzisiaj próbną maturę z WSiPu rozszerzoną

Moim zdaniem do tyło "LEKKIE"
przegięcie

Wiecie może, czy gdzieś w necie są podpowiedzi i arkusze? Ja nie mogę znaleźć....
30 paź 17:20
Kacper:
Pisałaś?
30 paź 17:22
Blue: Tak
30 paź 17:33
Blue: Zadania otwarte to była masakra, ja się nastawiłam na rachunek różniczkowy, a tam sama
geometria....
30 paź 17:34
Blue: Jedyne zadanie otwarte, które rozwiązałam w całości brzmiało mniej więcej tak: jest dany trapez
równoramienny i okrąg w niego wpisany. Pole trapezu wynosi 20, obwód trapezu wynosi 20. Oblicz
długość okręgu. Wyszło mi chyba 4π... Czy to chociaż mam dobrze?
30 paź 17:37
30 paź 17:43
Janek191:
Dobrze c = 4 π
30 paź 17:48
Kacper:
Metis To nie te.
30 paź 17:51
Metis: A to przepraszam .

Tytuł jest jednoznaczny więc myslałem ze to te .
Matura 2014 z WSiP
Arkusz egzaminacyjny z matematyki
Poziom rozszerzony
30 paź 17:54
Blue: No to chociaż jedno otwarte zadanie mam dobrze haha

Nie wiadomo czy się śmiać czy płakać....
30 paź 17:56
Blue: Metis, w tym , co ty dałeś nie ma nawet zadań zamkniętych, ani z kodowaną odp.
30 paź 17:57
Blue: a nawet nie dali nam uzupełnienia kart wzorów i przez to jednego prostego zadania zamkniętego
nie zrobiłam, bo nie pamiętałam tych wzorów z funkcjami z trygonometrycznymi i jeden punkt w
plecy
30 paź 17:59
Mila:
To jakie karty wzorów miałaś?
Nie martw się, zawsze pierwsza próba może wypaść źle, masz dużo czasu, aby uzpełnić wiadomości.
30 paź 18:05
Blue: Mila, dziękuję Ci, że mnie wspierasz

Ogólnie to dziś mam małe załamanie z powodu tej matury ....

Nie chcę się poddawać i
rezygnować z tego rozszerzenia, bo naprawdę dużo czasu poświęciłam na jego naukę. A poza tym
ta matura była naprawdę trudna, pewnie sami przyznacie racje, jak już pojawi się w internecie,
że nie była typowa. Dużo zadań na wykazywanie + geometria= masakra....
30 paź 18:12
Blue: Karty miałam te stare
30 paź 18:12
Mila:
Nie sądzę, abyś wypadła bardzo źle, zobaczysz, że inni też mieli problemy, Ty dużo pracowałaś,
ale po to są próbne, aby mieć informację co uzupełnić i jak pracować.
30 paź 18:19
Blue: Ale mówisz o majowej? Bo co do tej, to wiem, że wypadłam źle. Ale przynajmniej podstawa mi
dobrze poszła.
30 paź 18:20
Mila:
Do majowej daleko.
30 paź 18:43
Blue: Ale ogólnie podstawa z tego WSiPu też nie była typowa, tzn ja zrobiłam wszystko i wydaje mi
się, że dobrze, ale wiem, że osoby, które są średnie z matematyki uważały, że była bardzo
trudna...
30 paź 18:46
Kacper:
Akurat tę posiadam i wcale nie jest łatwa dla maturzystów.
Blue jeśli masz pytania to pisz 8959267. Tutaj nie zamieszczę nic, dlatego, że niektóre szkoły
nadal organizują tę maturę.
30 paź 18:50
Blue: Kacper a posiadasz odpowiedzi do zadań?
30 paź 19:11
Kacper:
Mam wszystko
30 paź 19:15
Janek191:
@Kacper
Wyślij mi te zadania na
feliks55@vp.pl
30 paź 19:15
Blue: Kacper napisałam do Cb
30 paź 19:18
Janek191:
31 paź 12:04
Bujny: Tez dzisiaj pisalem ta mature rozszerzona i przyznaje ze to co pojawia sie na cke w
informatorach a co bylo dzisiaj na rozszerzeniu to niebo a ziemia ale powiem ze z niektorymi
nie mialem problemu
31 paź 18:14
Mila:
Pamiętasz zadanie z rachunku prawd.?
31 paź 18:18
Kacper:
Mila nie ma nawet jednego zadania z rachunku prawdopodobieństwa. Ogólnie trochę dziwny ten
arkusz.
31 paź 18:24
Mila:
To dobrze. Pewnie biorą pod uwagę, że jeszcze ten dział nie jest przerobiony.
Dziękuję Kacper.
31 paź 18:29
Kacper:
proszę
31 paź 18:30
o nie: czy ja dobrze przeczytałem blue, rachunek różniczkowy na maturze ?
31 paź 18:44
Kacper:
Widzę, że ktoś nie sprawdzał jakie zmiany nastąpiły w programie nauczania w szkołach
ponadgimnazjalnych
31 paź 18:46
Hajtowy: 

student nie umie a licealista potrafi xd
31 paź 18:47
Janek191:
Pochodne i całki były dawniej w technikum
31 paź 18:51
Hajtowy: Szkoda, że tego w średniej nie ma bo byłoby łatwiej teraz na studiach

ale niestety...
Trzeba się męczyć
31 paź 18:52
Blue: Szczerze to ja Wam powiem, że jak się jest w rachunku różniczkowym "na bieżąco", to się wiele
więcej wie niż z takiej geometrii

Przynajmniej w moim przypadku
31 paź 19:44
Blue: Bujny,a pamiętasz odp?
31 paź 19:45
Kacper:
Dlatego, że geometrii nie da się nauczyć na pamięć
31 paź 19:46
Olgaaa: Też pisałam tę próbną maturę i według mnie to jakaś porażka. Chodzę na rozszerzoną matmę, ale
praktycznie mi nic to nie dało. Może faktycznie tak jak Tobie Blue było łatwiej na podstawie,
bo chyba tylko nad jednym zadaniem trochę dłużej myślałam, ale tak to wydawało się łatwe. No i
jeszcze nad ostatnim otwartym się męczyłam, ale dlatego, bo 100 razy czytałam, że tam trzeba
sumę dziewięciu zamiast dziesięciu i mi dziwne wyniki wychodziły, dopiero za którymś razem
zauważyłam, że jest suma dziesięciu

A to sama się uczysz materiału rozszerzonego?
31 paź 20:29
Blue: tak, sama, ciężko jest, ale się nie poddaję, przynajmniej na razie

Olga to widzę, że się
mniej więcej zgadzamy
31 paź 20:52
Blue: Kacper chyba masz rację
31 paź 20:53
Olgaaa: a to nie mogłaś wybrać sobie w szkole rozszerzenia? na co idziesz na studia?
31 paź 20:55
Martiminiano: Jestem w tej samej sytuacji co Blue, ale jakoś damy radę
31 paź 21:03
Mały Książę: 
matura hm. Hm! najwazniejsze ze licealista potrafi!
31 paź 21:05
Mały Książę: mam nadzieje ze dacie dawajcie
31 paź 21:05
Blue: Mogłam na początku, ale trochę za późno się zorientowałam, że profil klasy mi nie odpowiada...
Na FiR, a Ty?
31 paź 21:07
Blue: Martiminiano, witaj przyjacielu

Musimy się wspierać ^^
31 paź 21:08
Olgaaa: Na informatykę

ja np. jestem w klasie z rozszerzonym angielskim i geografią, a mogłam dobierać jakie tylko
chcę rozszerzenia i np. u mnie w klasie niektórzy brali chemię i biologię, a ja matematykę
31 paź 21:11
Martiminiano: Ja też zorientowałem się w trakcie, że profil klasy mi nie odpowiada... I również wybieram się
na FiR
31 paź 21:12
Blue: ja mam rozszerzony angielski geografię i polski...
Martiminiano , widzę, że mamy wiele wspólnego^^
31 paź 21:28
bcd: Przemyślcie to, to są studia humanistyczne.
31 paź 23:08
Martiminiano: Co masz konkretnie na myśli bcd?
31 paź 23:30
bezendu:
Ja jeszcze nie wiem na co pójdę
31 paź 23:34
Blue: bcd, sądzisz, że FiR to studia humanistyczne?
1 lis 08:16
bcd: Ja to wiem.
1 lis 13:21
Blue: A skąd wiesz? Studiujesz ten kierunek? Mógłbyś mi o nim opowiedzieć?
1 lis 15:30
bcd: Studiuję, mogłabym. Wtrącam się, bo mnie samej nikt nie powiedział i teraz, no cóż... jest mi
smutno, że nikt mi nie powiedział. Można te 5 lat spożytkować znacznie lepiej. Na jaką
uczelnię się wybierasz na ten fir?
1 lis 15:35
Martiminiano: Ja planowałem UMK w Toruniu. A dokładniej co masz na myśli mówiąc o lepszym spożytkowaniu tych
5 lat? Coś konkretnego byś proponował? Oczywiście związanego z matematyką.
1 lis 16:20
bcd: Orientuję się, jak to wygląda na uczelniach ekonomicznych, UMK taką nie jest, więc nie brałabym
wszystkiego bardzo do siebie. Proponuję zapytać kogoś, kto tam studiuje. Warto poświęcić na to
chwilę czasu, a nawet się wysilić, żeby kogoś takiego znaleźć.
U nas w Krakowie na FiR−ze 'normalnie' matematyka jest semestr... Podczas tego semestru próbują
każde zagadnienie przerobić w tydzień. Potem już się w zasadzie do tego nie wraca. Może
troszkę do macierzy − w statystyce i ekonometrii.Resztę się zapomina.
Nie szłabym w tym momencie na żadne studia ekonomiczne. Nie mają one sensu. Rynek jest
przesycony, do korpo wolą brać ligwistów. Ja sama śmieję się, że księgowania można nauczyć
przeciętną małpę.

No a język... wiadomo, żeby umieć go na przyzwoitym poziomie trzeba
trochę czasu i zdolności. Jeśli chcesz dostać przeciętną pracę w korpo, to angielski B2/C1
minimalnie, do tego drugi język na poziomie B2 mile widziany. A w ogóle − im więcej, tym
lepiej.
Na FiR−ze jest trochę wszystkiego..., muszę docenić to, że miałam dużo prawa, bo to prawo
przydaje się jednak wszędzie i zawsze. No i śmieszą mnie prawnicze suchary.

Same studia... nic nie dają. To są studia humanistyczne. Na jednych zajęciach powiedzą Wam, że
1+2=3, a na drugich, że absolutnie nie, bo 5. Czasem będzie to ten sam przedmiot. Wykład i
ćwiczenia. Ale i tak powiedzą Wam co innego. Nie polecam opierać się na wiedzy od innego
wykładowcy.

No i − nie ma tam nic, czego sami nie moglibyście nauczyć się z książek. A sama
wiedza − bardzo szybko staje się nieaktualna. To nie jest jak z Δ=b
2−4ac i już. Umiesz,
pamiętasz, porobione. Panta rhei... Dużo rzeczy trzeba wykuć. Na pamięć. Logika swoją drogą,
tu niewiele jej użyjecie.
Nie wiem, jeśli naprawdę się tym 'jaracie' to idźcie. Przez 5 lat wypoczniecie, nauczycie się
tego, co będziecie chcieli, a jak będziecie dobrzy, to i praca się znajdzie. Nierzadko dobrze
płatna − przy znajomości języków, dobrej specjalizacji w jednym temacie, umiejętnościach
interpresonalnych, umiejętnościach miękkich i takich tam. Jest ciężko, ale się da.
Myślę, że ew. jakieś sensowne 'bardziej matematyczne' studia w tymże temacie można znaleźć na
SGH, chociaż o poziomie na tamtej uczelni też słyszałam nie najlepsze opinie.
Powodzenia z wyborem.
1 lis 18:07
Blue: Wiecie, co Wam powiem, właśnie się zorientowałam jak chyba było trzeba wyliczyć to ostatnie
zadanie za 7 pkt na tej maturze... Tam chodziło o pochodną

Bcd Ja się wybieram na ekonomiczny, ale w Poznaniu.... Kurcze trochę mnie zniechęciłaś do tego
kierunku, ale ja nie widzę dla siebie za bardzo innej opcji. Bo co innego? Na Polibudę to
jestem za głupia
1 lis 21:20
Blue: Bcd,a tak w ogóle na którym jesteś roku? Planujesz to do końca dociągnąć? Czy może jakiś inny
kierunek?
1 lis 21:21
bcd: 3. Dokończyć dokończę. Na każdych studiach sobie poradzisz, o ile będziesz chcieć.
1 lis 21:24
Blue: No w sumie może i tak, ale ja jakoś nie widzę siebie na polibudzie... ewentualnym kierunkiem,
który wydaje mi się tam ciekawy jest architektura, ale ja zbyt zaniedbałam rysowanie, więc
odpada...
1 lis 21:31
Blue: Olgaaa, pamiętasz może to ostatnie zadanie?
1 lis 21:32
Saizou : w cale nie trzeba było liczyć pochodnej
1 lis 21:37
Blue: Saizou , a pisałeś to?
1 lis 21:50
Blue: bo ja to liczyłam bez pochodnej i nic sensownego mi nie wyszło... i teraz się zorientowałam,
że tam pochodną było można wykorzystać...(chyba)
1 lis 21:51
Saizou : nie... ale widziałem zadanka xd
1 lis 21:51
Blue: i co o tym sądzisz? Tzn o całej maturze?
I jak wyliczyć to ostatnie, bo mnie ciekawość zżera
1 lis 21:53
Saizou : nie była zła, mogą być gorsze
1 lis 21:54
Blue: Serio? Ja jestem załamana tą maturą...
1 lis 21:55
Saizou : Nie łam się do maja jeszcze daleko i pamiętaj że maturki od cke to jedne z najprostszych, ale
im więcej potu wylejesz wcześniej tym później jest łatwiej
1 lis 21:57
Olgaaa: Nie pamiętam... Kojarzę, że coś tam liczyłam, ale nic więcej na ten temat.
1 lis 22:04
razor: Blue nie załamuj się... ja próbną maturę rozszerzoną pod koniec listopada napisałem na 11%,
prawdziwą w maju na 94

wystarczy się systematycznie uczyć
1 lis 22:05
Lukas:
Razor nie napisałeś na 11% 1 punkt−2%

Albo miałeś 12% albo 10%
1 lis 22:07
Blue: Razor, serio? Musisz być geniuszem skoro taki progres zrobiłeś

Nie no ja ogólnie
rozwiązywałam kilka z CKE, to mi o wiele lepiej szło niż z tą.
1 lis 22:11
Blue: A co studiujesz razor?

Tak pytam z ciekawości
1 lis 22:24
razor: @Lukas miałem maturę ocenianą przez nauczyciela który oceniał wg swojego systemu
@Blue Automatyka i Robotyka na wydziale Mechatroniki na PW
1 lis 22:32
razor: poza tym 6 miesięcy to bardzo dużo czasu jeśli się uczysz codziennie
1 lis 22:34
Janek191:
Wyższa szkoła jazdy
1 lis 22:34
Blue: Razor, ale trzeba też brać pod uwagę to, że niektórzy są mniej zdolni
1 lis 22:52
52: Blue Spokojnie, ja też z tych mniej zdolnych i żyję i maturę zdałem i studiuję i jest
nieźle.
Po prostu ucz się systematycznie, rób zadania pytaj na forum, dociekaj wszystkich metod
rozwiązania nie ograniczaj się do jednej. Nawet jeśli ci się wydaje że już umiesz materiał to
zrób kilka przykładów więcej a na pewno nie zapomnisz jak robić takie zadania i gdy spojrzysz
na zadanie to już będziesz wiedzieć jak je rozwiązać.
A co do próbnych matur to my pisaliśmy w szkole co około 2 miechy i miałem różne wyniki od 0%
do 86%... ostatecznie zdałem na przyzwoity jak dla mnie wynik i się dostałem na studia.
Ale wynik z matury jest tylko po to aby się dostać na studia... później liczy się wiedza którą
posiadasz a tego nigdy nie za wiele także ucz też się dla siebie a nie dla matury.
I powodzenia w wytrwałości...
1 lis 23:02
Martiminiano: Blue podaj jakiś kontakt do siebie

Może być jakiś mail.
1 lis 23:49
Kris: Raport czemu nie meil?
2 lis 00:08
Kris: Razor nie raport heh
2 lis 00:09
razor: na meil się nie dostałem, poza tym nie ogarnąłbym z fizyką
2 lis 00:20
Kacper:
Ja się zacząłem uczyć do matury 2 dni przed i też zdałem, zatem można tylko trzeba chcieć

A teraz macie internet (ja nie miałem takiego rarytasu).
2 lis 08:34
Kacper:
Zadanie 7 kiedyś wam rozwiążę (bez pochodnej). Zadanie łatwe, ale trochę mniej standardowe
2 lis 08:35
Blue: Martiminiano, to Ty mi podaj do siebie, a ja Ci zaraz odpiszę
2 lis 11:46
Blue: tzn wyślę maila xd
2 lis 11:47
Mar: Razor − AiR na PW stoi na wysokim poziomie?
2 lis 13:16
Martiminiano: To ślij na tego maila: mario2301@interia.eu
2 lis 19:44
Kris: Zalezy co masz na mysli Mar, zeby dostac sie na MEiL musisz z matmy i fizyki napisac po około
90% a do tego dorzucić angielski rozszerzony w okolicach 80%. Raczej nie ma tam ludzi z
przypadku.
2 lis 21:48
Blue: Mam wyniki z podstawowej maturki ^^
4 lis 16:59
Mila:
? Pisz.
4 lis 17:06
Blue: 100%

Ale jeszcze nie wiem ile z rozszerzenia, jutro najprawdopodobniej się dowiem, ale już
zaznaczam, że będzie dużooooo gorzej...
4 lis 17:11
Mila:
Gratulacje.
4 lis 17:36
Mila:
Jak wypadła klasa?
4 lis 17:37
Blue: hahaha, o klasie to lepiej nie wspominać

Dzięki

Oby było tak na majowej

Tzn tylko co do podstawy^^
4 lis 17:50
Blue: Z tego co się orientuję, to druga w kolejności osoba miała 60%, a kilka osób nie zdało, ale
średniej klasy nie znam
4 lis 18:08
Mar: Kris − matmę i fizykę 90% z rozszerzenia czy podstawy ?
4 lis 18:11
razor: rozszerzenia
4 lis 18:13
Marek: Dziękuję za odpowiedzi

Razor, Ty jesteś po liceum czy technikum?
4 lis 18:14
razor: liceum
6 lis 16:10
Blue: Mam już (a raczej dopiero) wyniki tej matury rozszerzonej...
12 lis 16:56
Olgaaa: I jak Ci poszło?
12 lis 17:04
Metis: U mnie w szkole też ostatnio przeprowadzali

Bardzo złe wyniki.
Od tak na pocieszenie
12 lis 17:07
Mila:
?
12 lis 17:08
Blue: Zgadnijcie
12 lis 17:46
12 lis 17:47
Blue: Dobra przyznam się − miałam 37%, ale nie uważam, żeby było aż tak fatalnie, bo spodziewałam się
mniej ...
12 lis 17:49
Blue: Nic nie skomentujecie?
12 lis 18:31
Metis: Tak jak mówię, wyniki podobne do twoich w mojej szkole w klasach matematyczno−fizycznych
12 lis 18:33
Blue: Metis, a Ty jesteś nauczycielem? Jaka średnia była?
12 lis 18:39
Kacper:
A co mam cię zganić?

Pracować należy i tyle
12 lis 18:39
Kacper:
Metis awansowałeś na nauczyciela ?
12 lis 18:40
Metis: 
Kim ja jeszcze nie byłem

Wiem od kolegów
12 lis 18:41
Blue: Ma ktoś może arkusze i rozwiązania tych zadań? Chciałabym jeszcze wszystko na spokojnie
przejrzeć
12 lis 18:47
Blue: Kacper tylko na to czekam ;>
12 lis 18:47
Kacper:
Ma ktoś
12 lis 18:48
Kacper:
Blue jak się nie weźmiesz do pracy, to nie zdasz

Codziennie nauka matematyki! Inaczej
nie dostaniesz się na studia !
Może być?
12 lis 18:49
Blue: Zostałam dostatecznie zmotywowana, już idę do książek ^^
A da ten ktoś?
12 lis 18:49
Blue: Kacper, czyli masz?
12 lis 19:49
Kacper:
Tak napisz do mnie.
12 lis 20:13
Martiminiano: A u mnie w szkole jeszcze próbnej matury nie przeprowadzali
12 lis 20:21
Blue: Martiminiano, a Operon macie?
12 lis 20:45