Ciągi
Blue: Byłabym Wam bardzo wdzięczna, gdybyście mi sprawdzili, czy dobrze to obliczyłam
| | 5−n | |
zad.1 Udowodnij, że ciąg określony wzorem an = |
| jest ciągiem malejącym. |
| | 2n+3 | |
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=bhheg7&s=8#.VGHzCJrxIiQ
zad.2 Niech f(x) = 1+x+x
2+x
3+... będzie sumą szeregu geometrycznego zbieżnego. Udowodnij, że
| | 1 | |
zbiorem wartości funkcji f jest przedział ( |
| , ∞). |
| | 2 | |
http://i60.tinypic.com/hx6i46.jpg
zad.3 Ciąg (a
n) określony jest wzorem a
n = 3
2n+1−9
n−1. Udowodnij, że ten ciąg jest
geometryczny.
http://i58.tinypic.com/nfqi6v.jpg
zad.4 Udowodnij, że jeśli liczby a i b spełniają warunek |a|≠|b|, to liczby (a+b)
2, a
2−b
2,
(a−b)
2 w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny.
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=97lnys&s=8#.VGHymprxIiQ
zad.5 Udowodnij, że jeśli liczby a,b,c tworzą ciąg arytmetyczny, to także liczby : a
2+ab+b
2,
a
2+ac+c
2, b
2+bc+c
2 w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny.
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=rbjxat&s=8#.VGHyYprxIiQ
Mam jeszcze problem z tym zadaniem :
zad.10 Wyznacz wszytkie wartości parametru m dla których cztery różne pierwiastki równania
x
4−10x
2+m=0 tworzą ciąg arytmetyczny
11 lis 12:39
Kacper:
W 1 nie podoba mi się uzasadnienie, że 4n
2+16n+15>0

Ty to zakładasz z góry? Tak nie można.
W ogóle zbędne to liczenie delty, bo dla n∊N
+ każdy składnik jest dodatni, czyli suma jest
dodatnia.
11 lis 12:42
Kacper:
W drugim co znaczy Q (a)

Poza tym myślę, że może być

(Ja znowu wolałbym dowód algebraiczny, ale przymknę oko

)
11 lis 12:45
Kacper:
Zadanie 3

Najpierw dowodzisz, że ciąg jest geometryczny, a na końcu piszesz coś przeciwnego

Poza tym ogólnie przyjęło się, że iloraz nie (iloczyn

) ciągu geometrycznego oznaczamy małą
literą alfabetu q
11 lis 12:47
Kacper:
Zadanie 4 gdzieś obcięte, ale ogólnie ok. Zastanawiałaś się po co to założenie było?
11 lis 12:50
Kacper:
Zadania 5 nie chce mi się czytać, ale idea dobra
11 lis 12:51
Blue: zad.1 no ale przecież wyliczyłam pierwiastki i gołym okiem widać, że dla liczb naturalnych jest
wartość dodatnia

zad.2 jakie Q(a)

− ja tam nic takiego nie widzę
zad.3 Sorry iloraz, pomyliłam

Ale jak to piszę coś przeciwnego

Co ja przeciwnego
napisałam

zad.4 Szczerze, nie zastanawiałam się

zad.5 Czyli uznam, że jest dobrze
11 lis 13:00
Blue: Kacper co do tego q , to ja tak piszę małe q xD Jakoś nigdy nie umiałam tego pisać
11 lis 13:03
Kacper:
W zadaniu czwartym m=9?
11 lis 13:05
Kacper:
W drugim tam chyba jest q∊(−1,1)
11 lis 13:06
Blue: Chodzi Ci o zadanie 10? tak, wyjdzie m= 9 i m=0

− ale nie wiem, jak to liczyć....
Powiedz mi jeszcze co jest źle w tym 3 zadaniu
11 lis 13:07
Blue: tak ^^
11 lis 13:08
Kacper:
No wszystko dobrze ogólnie, tylko zdanie ostatnie to totalna bzdura
11 lis 13:08
Blue: Jak mogłeś pomylić zapis q∊(−1,1) z Q (a) ?
11 lis 13:09
Blue: Ale jak to

? Jakbym napisała iloraz, zamiast iloczyn, to przecież wszystko byłoby dobrze,
prawda?
11 lis 13:09
Kacper:
W zadaniu 10 nie może być m=0, bo wtedy równanie nie ma 4 różnych pierwiastków
11 lis 13:10
Kacper:
Tak, jak zamienisz te słowa, to będzie ok
11 lis 13:11
Blue: To czyli git

A wytłumaczysz mi to zad.10, bo ja mam m=0 w odpowiedziach, ale jak już dobrze wiemy w tej
książce zdarzają się błędy
11 lis 13:17
Kacper:
Przykładowe rozwiązanie:
Skoro równanie ma 4 różne pierwiastki, to x
4−10x
2+m=(x−x
1)(x−x
2)(x−x
3)(x−x
4)
Dodatkowo mają one tworzyć ciąg arytmetyczny, czyli
x
1=a
x
2=a+r
x
3=a+2r
x
4=a+3r
(oczywiście r≠0, bo pierwiastki różne)
Porównujemy
x
4−10x
2+m=(x−a)(x−(a+r))(x−(a+2r))(x−(a+3r))
Wymnażamy i rozwiązujemy układ równań. Dostaniemy
a=−3, r=2
lub
a=3,r=−2
I jak policzymy, to m=9
Sporo rachunków. Zapewne zastosowanie wzorów Viete'a mogłoby uprościć sprawę, tylko że ich w
programie nie ma
11 lis 13:25
Blue: Cooo? Przecież wzory Vietea są w programie
11 lis 13:35
Blue: Ale Kacper powiedz mi, gdzie Ty tutaj masz ten układ?
11 lis 13:35
Kacper:
Dla równań 4 stopnia nie

jak wymnożysz tego potworka z prawej, czyli (x−a)(x−(a+r))(x−(a+2r))(x−(a+3r))
to dostaniesz dwa wielomiany.
Jak wiadomo współczynniki przy tych samych potęgach muszą być równe, stąd układ równań
11 lis 13:52
Asay: Wzory Viete'a 4 stopnia. To jest to !
11 lis 13:55
Blue: A no tak, dziękuję Kacper
11 lis 17:15
Blue: Kacper, na pewno nie ma prostszego sposobu, mylę się przy tych obliczeniach...
11 lis 22:11
Mila:
O które zadanko chodzi?
Tyle komentarzy, to nie chcę szukać.
11 lis 22:30
Blue: Mila, o zadanie 10
12 lis 16:56
Blue: to ostatnie
12 lis 16:56
Kacper: Będę miał chwilę czasu to pomyślę
12 lis 17:49
Blue: Będę wdzięczna
12 lis 18:32
Mila:
Po kolacji wezmę się za 10 zadanie.
R−ka wyszła Ci znośnie, jeśli będziesz dalej tak solidnie pracować,( może dam wskazówki, co
zmienic w stylu pracy), to będzie w maju powyżej 75.
12 lis 18:57
Blue: Mila o takim wyniku to nawet mi się nie śni, ale rady chętnie poczytam
12 lis 19:04
Kacper:
Mila witam

O ile nie dadzą czegoś "nowego"
12 lis 19:15
Martiminiano: Też chętnie owe rady przeczytam.
12 lis 20:20
Mila:
1)
Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których cztery różne pierwiastki równania
(*) x
4−10x
2+m=0 tworzą ciąg arytmetyczny.
x
2=t
t
2−10t+m=0
Δ=100−4m>0⇔m<25
t
1+t
2>0 i t
1*t
2>0 [ otrzymamy 4 różne pierwiastki równania (*)]
(**)
t1+t2=10>0 i t1*t2=m ⇔m>0⇔
m∊(0,25)
| | 10−2√25−m | | 10+2√25−m | |
t1= |
| lub t2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
t
1=5−
√25−m lub t
2= 5+
√25−m
t
1<t
2
Otrzymamy 4 różne rozwiązania :
√t1,−
√t1,
√t2, −
√t2
Zauważ, że
√t1,−
√t1 to liczby symetryczne względem OY
√t2, −
√t2 tak samo
Ustawiamy je na osi liczbowej:
−
√t2,−
√t1,
√t1,
√t2
Z założenia mają tworzyć ciąg arytmetyczny:
| | −√t2+√t1 | | √t2−√t1 | |
⇔,−√t1= |
| i √t1= |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | |
−3
√t1=−
√t2 i 3
√t1=
√t2⇔
√t2=3
√t1 ⇔t
2=9t
1 podstawiamy do (**)
t1+t2=10
t
1+9t
1=10
t
1=1 podstawiamy do t
1*t
2=m
t
1*9t
1=m
1*9*1=m
m=9
Sprawdzenie zostawiam Tobie.
12 lis 20:31
Eta:
x4−10x2+m=0
dla m=0 x4−10x2=0 ⇒ x2(x2−10)=0 ma trzy różne pierwiastki( nie spełnia treści zad.)
równanie x4+bx2+c=0 ma cztery różne pierwiastki, to są one położone na osi OX
symetrycznie względem OY i dodatkowo mają tworzyć ciąg arytmetyczny
zatem odległość między nimi jest taka sama
wprowadzam oznaczenia
x1= −3k , x2= −k, x3= k, x4=3k
z postaci iloczynowej
(x+3k)(x+k)(x−k)(x−3k)=0 ⇒ (x2−k2)(x2−9k2)=0 ⇒ x4−10k2+9k4=0 i x4−10x2+m=0
zatem: −10k2= −10 i 9k4=m
k2=1 to k4=1 ⇒ m=9
12 lis 20:43
Kacper:
No i już mogę mój czas przeznaczyć dla moich "dzieci"
Eta dla ciebie też
12 lis 20:45
Eta:
12 lis 20:48
Eta:
Kacper a co robi "żona" ?

że Ty zajmujesz się "dziećmi"
12 lis 20:50
Eta:
Poprawiam chochlika: ........ ⇒ x4−10k2x2+9k4=0
12 lis 20:56
Blue: Omg, Mila , jesteś geniuszem ^^ Dzięki wielkie
12 lis 22:24
Blue: Eta, Tobie też dziękuję
12 lis 22:26
Blue: Mila, a co z tymi radami?
13 lis 18:09
Mila:
Będą , w trakcie problemów. Pracuj spokojnie.
13 lis 18:15
Blue: ok
13 lis 18:33