a
algebra: Niech:
1 2 3 4 5 6 7 8 9
δ = ( 4 7 6 5 1 9 2 3 8). Wyznaczyć permutację β zbioru {1,2,....,8,9} taką, że:
1 2 3 4 5 6 7 8 9
δ−26βδ = ( 9 1 4 2 6 5 3 8 7)
Pomoże ktoś ?
30 paź 15:17
Gray: Ja mogę Ci pomóc, ale dopiero po godz. 21.
30 paź 15:40
Gray: Trochę teraz: z definicji składania permutacji mamy
δ
−26 β δ = (9 1 4 2 6 5 3 8 7) ⇔ β = δ
26 (9 1 4 2 6 5 3 8 7) δ
−1
Pozostało do wyznaczenia δ
26 oraz δ
−1.
Najpierw łatwiejsze: skoro permutacja δ jest postaci:
| | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 4 7 6 5 1 9 2 3 8 | |
| |
δ= | |
| | |
to
| | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 5 7 8 1 4 3 2 9 6 | |
| |
δ−1= | . |
| | |
Pozostało jeszcze wyznaczyć δ
26. W tym celu rozłożymy permutację δ na cykle:
(4 7 6 5 1 9 2 3 8) = (1,4,5)(2,7)(3,6,9,8).
Rząd permutacji to NWW długości cykli, które ją tworzą, zatem rząd permutacji δ to 12.
Oznacza to, że
δ
26=δ
24 δ
2 = δ
2
Ostatecznie:
β=δ
2(9 1 4 2 6 5 3 8 7) δ
−1=.....
| | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 4 7 6 5 1 9 2 3 8 | |
| | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 4 7 6 5 1 9 2 3 8 | |
| |
δ2 = | | = |
| | | |
| | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 5 2 9 1 4 8 7 6 3 | |
| |
= | |
| | |
(9 1 4 2 6 5 3 8 7) δ
−1 =
| | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 9 1 4 2 6 5 3 8 7 | |
| | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 5 7 8 1 4 3 2 9 6 | |
| |
= | =... |
| | |
resztę później

Albo spróbuj samodzielnie.
30 paź 18:43
Gray: Kontynnując:
| | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 6 3 8 9 2 4 1 7 5 | |
| |
... = | / to jest (9 1 4 2 6 5 3 8 7) δ−1 |
| | |
Stąd ostatecznie:
β = δ
2 (9 1 4 2 6 5 3 8 7) δ
−1 =
| | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 5 2 9 1 4 8 7 6 3 | |
| | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 6 3 8 9 2 4 1 7 5 | |
| |
= | = |
| | |
| | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 8 9 6 3 2 1 5 7 4 | |
| |
= | − to jest rozwiązanie. |
| | |
30 paź 19:41
algebra: czemu rząd permutacji to 12 ? Jak w cyklu jest 9 liczb
30 paź 19:41
algebra: nww − najmniejsza wspólna wielokrotność, ale nie wiem skąd ta 12.
30 paź 19:45
Gray: Cykle to (1,4,5)(2,7)(3,6,9,8) − ich długości to 3, 2, 4 − NWW tych liczb to 12.
30 paź 19:48
algebra: aha już patrzę dalej, jeśli możesz zajrzeć do tego tematu:
https://matematykaszkolna.pl/forum/263359.html
bo nie wiem kiedy można takie coś stosować,że potęgę permutacji dzielę przez ilość liczb na
górze w permutacji i z reszty robię przejścia liczb.
30 paź 19:50
30 paź 19:57
Gray: Hurwitz dobrze to ujął.
30 paź 19:58
algebra: możesz jeszcze raz zajrzeć do tego tematu co odpowiedziałeś bo coś napisałem ?
30 paź 20:10
algebra: a czemu tutaj jest tak,że:
β = δ26(..................)δ−1
a nie
β = δ26*δ−1*δ26 ?
30 paź 20:27
algebra: miało być
a nie
β = δ26*δ−1*(........)
30 paź 20:38
Gray: Miałeś równanie:
δ−26 β δ = (9 1 4 2 6 5 3 8 7)
z którego chcesz obliczyć β. Możesz stronami "mnożyć" przez δ w odpowiedniej potędze, ale −
UWAGA − "mnożenie" tych permutacji nie jest przemienne. Dlatego musisz to robić z odpowiedniej
strony. Patrząc na równanie wyjściowe, musisz je pomnożyć przez δ26 ze strony lewej oraz
przez δ−1 z prawej.
30 paź 20:43
algebra: zawsze tak zapisywać ? bo nie bardzo się orientuje z tym mnożeniem nadal.
30 paź 20:52
Gray: Tak. To "mnożenie" to w rzeczywistości składanie odwzorowań. Permutacja to odwzorowanie.
| | | |
Taka | 1 przekształca w 3, 2 w 1, 3 w 2. |
| | |
Składanie odwzorowań nie jest przemienne:
f(x)=x
2
g(x)= 2x
(f o g)(x) = f(g(x)) = f(2x) = 4x
2
(g o f)(x) = g(f(x)) = g(x
2) = 2x
2.
30 paź 20:56
algebra: ok dzięki
30 paź 21:08
Gray: Nie ma sprawy.
30 paź 21:10