permutacje
algebra: Saizou permutacje jak możesz pomóc:
Wcześniej pomagałeś mi tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/262883.html
I w związku z tym mam kilka pytań. Jak miałem tam przykład:
1 2 3 4 5 6
δ = ( 2 6 5 4 3 1)
i miałem obliczyć δ
2009
I jeśli przejdę 6 razy to otrzymam permutację identyczniościowo.
2009 : 6 = 334 reszty 5
więc teraz przechodzę z δ 5 razy dla każdej liczby i otrzymuje:
1 2 3 4 5 6
( 6 1 5 4 3 2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Chciałem spytać o inny przykład, muszę go obliczyć, a potem zamienić na transpozycję:
1 2 3 4 5 6 7 8 9
δ = ( 4 7 2 8 9 1 6 3 5)
40
i już tego przykładu tak nie mogę zrobić ? Bo Hurwitz napisał mi w tamtym temacie,że nie można.
Ale to jak to jest, kiedy tak obliczać ?
30 paź 13:56
Gray: O wszystkim decyduje rząd permutacji. Jeżeli jest on równy liczbie liczb które permutujesz
możesz tak zrobić.
Przykład, który cytujesz: permutacja ( 2 6 5 4 3 1) po rozłożeniu na cykle to (1,2,6)(3,5) −
NWW długości to 6 − to jej rząd − pokrywa się z jej długości; dlatego zadziałało.
30 paź 19:57
algebra: czyli najpierw i tak trzeba to rozłożyć na cykle aby sprawdzić czy ten sposób można zastosować
?
30 paź 20:04
Gray: Zawsze można zastosować ten sposób w jaki Ci to rozwiązałem (ale nie zawsze rząd jest równy
długości permutachji). Robię tak (zawsze!): rozkładam permutację na cykle po to, abym wiedział
przez co dzielić. Jeżeli mam obliczyć np. δ2014 to:
1. rozkładam permutację na cykle − to jest bardzo łatwe;
2. mając cykle wyznaczam NWW ich długości − to jest rząd permutacji − powiedzmy, że to k.
3. wyliczam ile wynosi reszta z dzielenia 2014 przez k − powiedzmy, że to r.
4. wówczas: δ2014 = δr.
Prześledź te kroki na przykładzie, który Ci rozwiązałem.
30 paź 20:25
Saizou :
| 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 4 7 2 8 9 1 6 3 5 | |
| |
40 |
| |
rozłóżmy sobie taką permutację na cykle
| | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 4 7 2 8 9 1 6 3 5 | |
| |
δ= | =(1483276)(59) |
| | |
Transpozycja to cykl 2−wyrazowy
wyznaczymy sobie rzędy poszczególnych cyklów
rz
(1483276)=8
rz
(59)=2
rz
δ=NWW(8,2)=8
8 razy musimy powtórzyć permutację δ, aby otrzymać identyczność, zatem po przejściu 40 razy
otrzymamy identyczność
30 paź 21:03
Saizou : dopiero co zaczynam przygodę z tym więc nie jestem pewien xd
30 paź 21:04
Gray: @Saizou: nie liczyłem tego przykładu, ale nie widzę powodu, aby rząd cyklu (1483276) był równy
8... To jest cykl nierozkładalny długości 7.
30 paź 21:08
Saizou :
źle zliczyłem długość cyklu (1483276) rz(1483276)=7
rzδ=NWW=(7,2)=14 bo 7 i 2 są względnie pierwsze
40≡12 (mod14)
zatem trzeba by było policzyć δ12
30 paź 21:11
Gray: ... albo δ
−2. Będzie szybciej
30 paź 21:23