d
algebra: Mając permutację:
1 2 3 4 5 6
δ = (2 6 5 4 3 1)
obliczyć:
δ2006
jak się liczy takie permutację jak jest duża potęga, bo nie będę chyba 2009 razy przechodził z
liczby.Dzięki
27 paź 14:07
algebra: ?
27 paź 14:42
Saizou : jaki rząd ma te permutacja ?
27 paź 14:54
algebra: nie bardzo rozumiem o jaki rząd chodzi ? Bo podałem wszystko co mam w treści.
27 paź 14:56
Saizou :
masz go obliczyć, czyli ile razy musisz ze sobą złożyć σ aby otrzymać wyjściową permutację σ
27 paź 14:58
algebra: 2006 razy muszę pomnożyć
27 paź 14:58
Saizou : nie, jak już znajdziesz rząd to będzie się powtarzać to co rząd (taka cykliczność) więc będzie
wystarczyło wskazać odpowiednią ilośc permutacji
27 paź 15:00
algebra: co to jest ten rząd ?
27 paź 15:00
algebra: (1,2,6)(3,5)(4) coś takiego ? tylko że to są tzw. cykle.
27 paź 15:03
Saizou :
rząd to ile razy musisz złożyć permutacje aby otrzymać identyczność
ilośc tych złożeń to jest rząd
27 paź 15:03
algebra: to 6 razy będzie ?
27 paź 15:06
algebra: nie bardzo rozumiem o co chodzi bo jak przejdę 6 razy to otrzymam permutację identyczniościowo
27 paź 15:07
Saizou :
no i oto chodzi
27 paź 15:08
algebra: ale co ja mam teraz z tym zrobić ?
27 paź 15:12
Saizou :
a wiemy że
2006≡2 (mod6)
więc wystarczy policzyć złożenie dwóch permutacji
tak mi się wydaje
27 paź 15:12
algebra: co te 3 kreski oznaczają? reszta dzielenia z 6 to 2 ?
27 paź 15:14
algebra: chyba coś się nie zgadza mógłbyś rozpisać dla
δ2009
bo mam taką odpowiedź dla tego:
1 2 3 4 5 6
( 6 1 5 4 3 2)
27 paź 15:17
algebra: chyba jednak jest ok już zaczynam rozumieć, wychodzi reszta 5, czyli 5 razy zmieniamy liczbę
27 paź 15:18
Saizou : a skad Ci wychodzi reszta 5 ?
27 paź 15:21
algebra: zrobiłem dla potęgi 2009
27 paź 15:22
Saizou : no to tak

ja cały czas myślałem o 2006
27 paź 15:23
algebra: ok to dzięki 1 zadanie do przodu.
27 paź 15:30
Saizou :
algebra to zło, wiem co mówię
27 paź 15:31
algebra: a jak mam taki przykład zamienić na transpozycję:
1 2 3 4 5 6 7 8 9
( 4 7 2 8 9 1 6 3 5)40
40:9 = 4 r 4
więc przechodzę 4 razy:
1 2 3 4 5 6 7 8 9
( 2 4 1 7 5 3 8 6 9) = (1,2,4,7,8,6,3)(5)(9) = (1,3)(1,6)(1,8)(1,7)(1,4)(1,2)
dobrze ?
27 paź 16:22
algebra: ?
27 paź 19:00
algebra: nikt nie wie ?
27 paź 20:21
algebra: pomoże ktoś

?
27 paź 22:28
algebra: dobrze zrobiłem ten przykład z potęga 40 ?
28 paź 12:00
Hurwitz: Post z godz. 16:22. Dlaczego piszesz "przechodzę 4 razy"? Nie liczyłem tego, ale czy to jest
rząd tej permutacji? Gdyby tak było, to
( 4 7 2 8 9 1 6 3 5)
40=(( 4 7 2 8 9 1 6 3 5)
4)
10=(1 2 3 4 5 6 7 8 9)
10=(1 2 3 4 5 6 7
8 9),
a to permutacja identycznościowa
28 paź 14:10
algebra: zrobiłem tak jak pisał Saizou wcześniej, dzielę potęgę permutacji przez ilość liczb na górze
aby wyszła permutacja identycznościowa i w moim przypadku została reszta 4, więc przechodzę 4
razy permutacją. To inaczej jest w przypadku mojego przykładu z potęgą 40 ?
28 paź 14:15
algebra: to jest coś źle ?
28 paź 14:36
Hurwitz: Saizou wyznaczył rząd (podobno wyszło 6).
U Ciebie:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 → 1. → 4 7 2 8 9 1 6 3 5 → 2. → 4 6 7 3 5 4 1 2 9 → 3. → 8 1 6 2 9 8 4 7 5 →
4. → 3 4 1 7 5 3 8 6 9 → 5. → 2 8 4 6 9 2 3 1 5 → 6. → 7 3 8 1 5 7 2 4 9 → 7. → itd...
U Ciebie ten rząd będzie większy niż 6. Wyżej rozpisałem Ci aż do ( 4 7 2 8 9 1 6 3 5)6
28 paź 14:42
soltys: nie rozumiem to czemu jak miałem potęgę 2009 to jak reszta wyszła 5 to wystarczyło przejść 5
razy.
A jak mam potęgę 40 i podzielę przez 9(bo 9 liczb na górze w permutacji) i reszty zostanie 4 to
już nie mogę przejść 4 razy ?
28 paź 14:47
Hurwitz: A czy twierdzenie mówiące, że jak reszta z dzielenia ...... Nie ma! Tak się akurat złożyło.
28 paź 15:06
Hurwitz: Rozkładając Twoją permutację na cykle rozłączne:
( 2 4 1 7 5 3 8 6 9) = (1 2 4 7 8 6 3)
jej rząd to najmniejsza wspólna wielokrotność długości wszystkich cykli. U Ciebie to 7 (gdzieś
musi być usterka w mnie w poście z 14:42).
Stąd, ponieważ 40 = 7 * 5 +5, to
( 2 4 1 7 5 3 8 6 9) 40=( 2 4 1 7 5 3 8 6 9)5 = ....
28 paź 15:18
Hurwitz: Podałeś dwie różne permutacje − dopiero teraz to zobaczyłem....
Jeszcze raz:
(4 7 2 8 9 1 6 3 5) = (1 4 8 3 2 7 6) (5 9) − rozkład na cykle
czyli rząd to ... 14.
Stąd
(4 7 2 8 9 1 6 3 5)40=(4 7 2 8 9 1 6 3 5)42(4 7 2 8 9 1 6 3 5)−2=(4 7 2 8 9 1 6 3
5)−2 = ...
wystarczy wyznaczyć permutację odwrotną...
28 paź 15:36
Hurwitz: Permutacja α
1 2 3 4 5 6 7 8 9
4 7 2 8 9 1 6 3 5
Permutacja α−1
1 2 3 4 5 6 7 8 9
6 3 8 1 9 7 2 4 5
Zatem α−2
1 2 3 4 5 6 7 8 9
7 8 4 6 5 2 3 1 9
Podsumowując:
post z 15:36
... = (4 7 2 8 9 1 6 3 5)−2 = (7 8 4 6 5 2 3 1 9)
28 paź 16:35
soltys: a czemu nie można w tym przypadku zrobić tak jak w poprzednich przykładach, ze jak podzielę
potge permutcji przez liczbę liczb które są na górze to reszta która zostanie nie oznacza
złożoności permutacji ?
czyli jak wyjdzie reszta 4 to przechodzę 4 razy z liczby i zapisuje wynik.
29 paź 20:13
Hurwitz: Nie ma takiego twierdzenia (takie coś nie jest prawdą). Najszybszy, znany mi sposób wyznaczenia
rzędu permutacji to rozkład na cykle i twierdzenie z 15:18.
29 paź 20:50
soltys: to dlaczego Saizou napisał aby tak robić ?
30 paź 12:42