kolokwium już blisko
Radek:
Wyraź sin 3α za pomocą sin α. Udowodnij, że sin 20o jest liczbą niewymierną
28 paź 20:38
Kacper:
Z sinusem już było.
To drugie może być przy użyciu liczb zespolonych?
28 paź 20:43
Radek:
Gdzie było ?
28 paź 20:45
28 paź 20:45
Radek:
sin3α=3sinα−4sin3α
sin3α=3sinα(1−4sin2α)
sin3α=3sinα(1−2sinα)(1+2sinα)
Ale chyba ni o to chodzi ?
28 paź 22:21
Radek: ?
28 paź 22:30
Radek:
28 paź 22:53
Mila:
1) Wyraź sin (3α ) za pomocą sin α.
sin(3α)=
=sin(α+2α)=sinα*cos(2α)+cosα*sin(2α)=
=sinα*(cos2α−sin2α)+cosα*2sinα*cosα= wyłączam sinα
=sinα*(cos2α−sin2α+2cos2α)=
=sinα*(3cos2α−sin2α)=sinα*(3−4sin2α)⇔
sin(3α)=3sin2(α)−4sin3(α)
=====================
28 paź 23:25
Radek:
A jaki wykazać sin20o jest liczbą niewymierną ?
28 paź 23:26
Mila:
Jest tam w linku. Przeczytaj dokładnie i napisz czego nie rozumiesz.
28 paź 23:30
Radek:
Ale jaki ten wielomian ma być ?
28 paź 23:32
Mila:
Ja podałam inną metodę, wykorzystałam tę tożsamość na sin (3α), przeczytaj, co tam napisałam.
28 paź 23:48
Radek:
W tym linku nic nie ma ?
28 paź 23:51
kyrtap: Mila załóżmy że tobie wyszło √3/2 a to gołym okiem widać że jest to liczba niewymierna
28 paź 23:54
Mila:
Korzystamy z wzoru:
sin(3α)=sinα*(3−4sin
2α)
=========================
60
o=3*20
o
sin(3*20
o)=sin(20
o)*(3−4*sin
2(20))⇔
| | √3 | |
sin(20o)*(3−4*sin2(20))= |
| |
| | 2 | |
Gdyby sin(20
o) było liczbą wymierną to (3−4*sin
2(20)) też jest liczbą wymierną , zatem lewa
strona byłaby liczbą wymierną a prawa strona jest liczbą niewymierną , mamy sprzeczność.⇔
wartość sin(20
o) jest liczbą niewymierną.
29 paź 00:10
Radek:
Dziękuję.
29 paź 00:14
Mila:

Dobranoc.
29 paź 00:15
kyrtap: Pchły na noc
29 paź 00:19