trygonomertria
kyrtap: Na dobranoc
Wykaż że sin20 jest liczbą niewymierną.
18 paź 01:19
18 paź 01:24
ICSP: Zdefiniuj odpowiedni wielomian i udowodnij dwie rzeczy :
1. sin20o jest jego pierwiastkiem
2. Uzasadnij, ze wielomian nie posiada wymiernych pierwiastków.
18 paź 01:26
kyrtap: ok dzięki za wskazówki jutro pokombinuję
18 paź 01:37
Mila:
sin(3α)=3sinα−4sin
3α
sin(60
o)=3sin(20
o)−4sin
3(20
0)
| | √3 | |
3sin(20o)−4sin3(200)= |
| |
| | 2 | |
| | √3 | |
sin(20o)*(3−4sin2(20))= |
| |
| | 2 | |
Teraz pomyśl nad uzasadnieniem.
Prawa strona niewymierna.
28 paź 20:57