f(5) = -3 i f(-2) = 11
pepa: f(5) = −3 i f(−2) = 11
28 paź 20:09
5-latek: jesli znasz jasnowidza K. Jackowskiego to zwroc sie do niego
28 paź 20:11
Janek191:
I co z tego ? Jakie jest pytanie ?
28 paź 20:11
Janek191:
Napisz wzór funkcji liniowej f ?
28 paź 20:12
pepa: Napisz wzor funkcji liniowej f spełniającej podane warunki . pozdrawiam
28 paź 20:12
pepa: podstawilam do wzoru ale wynik mi nie wychodzi taki jaki powinien byc . nie wiem czy mam
podstawiac wyliczone a czy jakos inaczej to sie robi
28 paź 20:16
pepa: wyszlo mi rozwiaznie
28 paź 20:23
Janek191:
f( 5) = − 3 ⇒ A = ( 5 ; − 3)
f( − 2) = 11 ⇒ B = ( − 2 ; 11)
Np.
y = a x + b
− 3 = 5a + b
11 = − 2 a + b
−−−−−−−−−−−−−−−−−−− itd
28 paź 20:26
5-latek:

Masz napisac wzopr funkcji liniowej spelniajacej dane warunki
f(5)=3 i f(−2)=11
czyli tak dla x=5 watrosc fukcji y=−3 czyli mamy jeden punkt A(5,−3)
dla x=−2 wartosc tej funcji y= 11 czyli mamy punkt B(−2.11)
Masz dwa punkty a tu masz dalej pomoc jak napisac rownanie prostej przechodzacej przez dwa
punty
https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html 1 sposob lub
https://matematykaszkolna.pl/strona/2015.html 2 sposob wiec juz sobie policzysz
28 paź 20:27