Równanie
Mateusz: Rozwiąż równanie 3x−10=7x2x−2 dla x ≠ 2
28 paź 19:43
5-latek: | | 3x−10 | | 7x2 | |
A jak napiszsemy to tak |
| = |
| to bedzie latwiej rozwiazac ? |
| | 1 | | x−2 | |
| | 3x−10 | |
bo zobacz 3x−10= przeciez |
| bo kazda liczba podzielona przez1 jest taka sama |
| | 1 | |
28 paź 19:54
Mateusz: no tak tylko bardziej nie kumam o co chodzi z tym x≠2
28 paź 19:59
5-latek: No dobrze . To teraz popatrz na mianownik drugiego wyrazenia
| | 7x2 | |
czyli |
| jak wstawisz x=2 do tego wyrazenia to to otrzymasz w mianowniku 0 ( a |
| | x−2 | |
pamietaj cholero nie dziel przez 0
Wiec to wyrazenie dla x nie rowna sie 2 traci sens .
Ja sie bardzo dziwie dlaczego pytasz o takie rzeczy (pewnie jestes w liceum i przeciez takie
rzeczy jak dziedzina wyrazenia powinna byc CI znana
zapoznaj sie z tym jak najszybciej
https://matematykaszkolna.pl/strona/1435.html
28 paź 20:06