28 paź 18:47
ZKS:
(√x)log5(x − 1) = 5?
28 paź 19:00
FHA: tak
28 paź 19:01
ZKS:
Czy przypadkiem tam nie jest
(√x)log5(x) − 1 = 5?
28 paź 19:05
FHA: nie, jest tak jak Pan zapisał o 19:00
28 paź 19:09
FHA: lecz bez nawiasu
28 paź 19:09
ZKS:
Jaki tam znowu Pan.

Jeżeli było by tak jak o 19:05 to wynik wychodzą ładne to jest
28 paź 19:11
ZKS:
Zauważ, że log5(x − 1) jest to logarytm o podstawie 5 z x − 1 natomiast
log5(x) − 1 jest to logarytm o podstawie 5 z x.
28 paź 19:12
ZKS:
(
√x)
log5(x) − 1 = 5
(x)
1/2 * log5(x) − 1 = 5
log
5(x) = y ⇒ x = 5
y
(5
y * 1/2)
y − 1 = 5
y
2 − y − 2 = 0
Spróbuj może teraz tak.
28 paź 19:14
FHA: ZKS, w odpowiedzi jest wlasnie tak jak napisales
28 paź 19:14
FHA: więc co jest grane
28 paź 19:18