hhh
romuald: Rozwiązać równanie i nierówności
a) |x|+2|x−2|=3
b) |2x−3|<5
c) x
2−x≥6
Jakieś pomysły

Czy w podpunkcie b może być

−5<2x−3<5 / +3
−2<2x<8 / :2
−1<x<4
27 paź 22:12
romuald: ?
27 paź 22:32
MZR: Przeczytaj :
15 
c) x
2−x−6≥0
wyznaczasz miejsca zerowe, robisz rysunek paraboli i rozwiązanie odczytujesz z rysunku
b)wynik dobry z tego co widze
27 paź 22:37
romuald: Ale co 15?
27 paź 22:41
MZR: Naciśnij na "15" − powinno być niebieskie i powinna Ci się otworzyć stronka.
27 paź 22:42
romuald: Ach, nie zauważyłem

kolego, ja te własności mniej więcej znam, ale jak sa już dwa moduły w funkcji to się gubię

Czy dla każdego przypadku należy to obliczyć?
27 paź 22:44
ZKS:
Widocznie podpunkt c) został tak specjalnie przedstawiony skoro mają być wartości bezwzględne.
Kończ.
27 paź 22:44
romuald: Dzięki, ale po co w to mieszać moduły?
Nie może być tak jak kolega wyżej podał?
27 paź 22:46
ZKS:
Jasne, że może być, ale skoro dwa pierwsze podpunkt dotyczą rozwiązywania wartości bezwzględnej
to prawdopodobnie o to chodzi autorowi tego podpunktu, aby w taki sposób to rozwiązać.
27 paź 22:54
MZR: |x|+2|x−2|=3
Tak na prosto jak ja to zawsze robiłem:
Wyznaczasz miejsca zerowe z obu wartości bzw.
X ⇒ 0
x−2 ⇒ 2
i liczysz przedziałami tzn :
(−
∞;0): −x−2(x−2)=3 (jeśli po postawieniu liczby z przedziału wartość bzw. jest ujemna to
stawiasz przed nią minus)
−x−2x+4=3
−3x=−1
x=
13 (sprawdzasz czy wynik zawiera się w przedziale, który rozpatrujesz − jeśli tak
zostawiasz, jeśli nie to x∊zbioru pustego) − nie wiem jak tu wstawić ten znaczek

<0;2): x−2(x−2)=3
x−2x+4=3
−x=−x
x=1
<2;+
∞): x+2(x−2)=3
x+2x−4=3
3x=7
x=
73
zbierasz w całość wszystkie wyniki
Odp: x∊{1,
73}
27 paź 22:55
ZKS:
x ∊ (−∞ ; 0)
...
x ∊ [0 ; 2)
itd.
27 paź 23:01
romuald: DZIĘKUJĘ!
28 paź 18:13