układy równań
trolololo: układy równań metoda wyznaczników
trolololo: Witam. Czy ktoś mógłby rozwiązać metodą wyznaczników i (ewentualnie krótko
wyjaśnić) ? Nic nie
rozumiem, wcześniej umiałam wszystko , a teraz nie wiem jak to zrobić:
Zad. 1.152 Zbadaj liczbę rozwiazań układu równań w zależności od wartości parametru a:
c) { (a−3)x+ ay=3
{ ax+(a+2)y=2
d) { ax+3ay=3
{ x+ay=a−2
e) {x+ay=3
{ax+4y=2a
f) { (a+1)x+(a−1)y=a2+1
{ (a−1)x+(a+1)y=a2−1
Proszę o pomoc !
27 paź 20:46
27 paź 20:48
trolololo: ale ja wiem jak to robić tylko tych przykładow nie moge jakoś zrobić...

np. a
2−a−6 różne od
zera
jak to rozwiązać?
27 paź 20:52
155178: Δ=b
2−4ac
Δ=1+24=25
√Δ=5
27 paź 20:56
155178: Rozwiązujesz równanie kwadratowe, a właściwie to nierówność
27 paź 20:56