granice
kyrtap: Mila wzywam Cię
27 paź 20:32
Mila:
Właśnie cos tam wpisałam .
27 paź 20:33
kyrtap: pomożesz jeszcze z paroma przykładami? bo chcę to już dzisiaj zamknąć jeżeli chodzi o granice
ciągów
27 paź 20:34
Mila:
Jeśli coś jest w mojej pamięci , to chętnie.
27 paź 20:35
Kacper:
Wezwanie do broni?
27 paź 20:37
kyrtap: | | 3n + 2n | |
lim n√ |
| muszę w tym przypadku skorzystać z tw. o trzech ciągach |
| | 5n + 4n | |
27 paź 20:37
kyrtap: | | 3n + 2n | | 3n + 2n | |
mogę to ograniczyć za pomocą n√ |
| ≤ ......≤ n√ |
| |
| | 5n + 5n | | 5n | |
27 paź 20:40
27 paź 20:42
kyrtap: ale dobrze ograniczyłem
27 paź 20:43
Kacper:
Ja proponuje tak
| | 3n | | 3n+3n | |
n√ |
| ≤ ... ≤ n√ |
| |
| | 5n+5n | | 5n | |
27 paź 20:45
kyrtap: ale z tego mojego też da się wyliczyć z tego co patrzę
27 paź 20:45
Kacper:
No to pokaż jak policzysz z tego swojego.
27 paź 20:46
kyrtap: łok
27 paź 20:46
Mila:
| | n√3n+2n | | 3 | |
=limn→∞ |
| = |
| |
| | n√5n+4n | | 5 | |
n√3n<
n√3n+2n<
n√2*3n⇔
3<
n√3n+2n}<3*
n√2⇔
↓ ↓ ↓
3 3 1
n√3n+2n}→3 [
n√2→1 dla n→
∞]
to samo robisz z mianownikiem
27 paź 20:49
kyrtap: | | | | 3 | | 1+ 0 | | 3 | | 3 | |
lim n√ |
| = |
| n√ |
| = |
| * 1 = |
| |
| | 2 * 5n | | 5 | | 2 | | 5 | | 5 | |
27 paź 20:51
kyrtap: a mój sposób ok
27 paź 20:51
kyrtap: | | 3n + 2n | | | |
lim n√ |
| = lim n√ |
| = 3/5 |
| | 5n | | 5n | |
27 paź 20:55
kyrtap: dobrze Mila
27 paź 20:55
27 paź 20:57
kyrtap: ten sposób mój w tym zadaniu jest poprawny
27 paź 21:00
Mila:
Troche pomieszałeś , 20:55 może lepiej mianownik też zrobic tak jak licznik.
Albo ograniczanie jak u Kacpra, albo inny sposób− np wyłączanie 3n w liczniku, 5n w
mianowniku.
Ja liczyłam osobno licznik i mianownik.
27 paź 21:05
kyrtap: czemu pomieszałem logiczne jest przecież że im mianownik większy tym liczba mniejsza
27 paź 21:06
kyrtap: już mi się wszystko pomieszało myślałem że poprawnie zrobiłem
27 paź 21:10
kyrtap:
27 paź 21:21
kyrtap: czekam na rozwianie moich wątpliwości
27 paź 21:32
Mila:
Jeżeli to są granice ciągów ograniczających to dobrze.
27 paź 21:46
kyrtap: czyli mój sposób jest dobry
27 paź 21:47