granice
kyrtap: Oblicz granicę ciągu
lim sinπ √n2+1
27 paź 19:06
kyrtap:
27 paź 19:15
kyrtap:
27 paź 20:14
Mila:
Może tak?
lim
n→∞ (sin(π−π
√n2+1)=
| | 1+√n2+1 | |
=limn→∞ sin[π*(1−√n2+1)]= mnożę argument przez |
| |
| | 1+√n2+1 | |
| | −n2 | |
= limn→∞ sin[π* |
| ]= dzielę licznik i mianownik przez n |
| | 1+√n2+1 | |
mianownik dąży do 1 a sin (nπ)=0 dla n∊N
Może ktoś tu jeszcze spojrzy.
27 paź 20:31
Mila: ?
27 paź 20:33
jakubs: limn→∞ sin(π*√n2+1)=[sin(∞)], więc tutaj chyba granicy nie będzie, bo funkcja będzie
przyjmowała wartości od −1 do 1.
27 paź 20:45
Mila:
Ja myslę tak:
Dla n→∞ wyrażenie √n2+1 niewiele różni się od n, bo co znaczy jeden w porównaniu z
nieskończonością.
a sin (kπ)=0, więc może to prawda , co napisałam.
27 paź 20:54
razor: √n2+1 = 2k, k ∊ Z
n
2+1 = 4k
2
n =
√4k2−1
a
k =
√4k2−1
Dawno nie robiłem granic bo nie mam ich jeszcze na uczelni, ale czy to że te dwa podciągi mają
różne granice (odpowiednio 0 i 1) nie znaczyłoby że granica sin(π*
√n2+1) nie istnieje?
27 paź 21:35
27 paź 21:49
razor: @jakubs tam pytają o sumę szeregu a nie o granicę
27 paź 21:53
Mila:
Poczekajmy na kogoś, kto jest na bieżąco z granicami.
Może Eta,PW pamiętają.
Dlaczego na początku działu, masz takie trudne granice.
27 paź 22:35
Eta:
Witam

sin(πn)=0 i wzór na różnicę sinusów
| | π | | π | |
sin(π√n2+1) −0 = sin(π√n2+1)−sin(πn) = 2sin |
| (√n2+1−n)*cos |
| (√n2+1+n)= |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 1 | | π | |
2sin |
| ( |
| )*cos |
| (√n2+1−n)= 0 |
| | 2 | | √n2+1+n | | 2 | |
27 paź 23:23
Mila:
No i jest granica.

Pozdrawiam.
27 paź 23:38
Hurwitz: @Mila: ostatnie przejście z godz. 20:31 − takie sobie
28 paź 11:23